Kruche ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, oczyścić, pokroić na kawałki, rozgotować z cukrem (15 dag) na jednolitą masę. Z mąki, cukru, margaryny, jajka, cukru waniliowego, zapachu zagnieść ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie podzielić je na dwie części, w stosunki 2:1. Mniejszy kawałek włożyć do zamrażalnika, a większy rozwałkować na cienki placek. Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem (lub papierem do pieczenia), i wyłożyć ciasto również na boki. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na grubej tarce i posypać jabłka. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 minut w tej samej temperaturze, aż kruszonka lekko się zarumieni. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze