W połowie lipca drogi wszystkich kinomanów i smakoszy krzyżują się w Łodzi. Festiwal Filmowy Transatlantyk od lat gwarantuje rozrywkę na najwyższym poziomie.
Filmy kulinarne
W programie festiwalu znajdziecie same perełki. W tym roku odbędą się pokazy filmów m.in Sally Potter i Milosa Formana. Nas jednak najbardziej interesuje sekcja Kina Kulinarnego. Dokumenty i filmy fabularne o jedzeniu, które zostaną pokazane na festiwalu, poruszają współczesne problemy i opowiadają o kuchniach całego świata.
Co ciekawe, wybór filmów konsultowany jest z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale, na którym jako jednym z pierwszych festiwali, powstała specjalna sekcja poświęcona kinu kulinarnemu.
Wyjątkowe kolacje
W tym roku Transatlantyk potrwa od 13 do 20 lipca, natomiast pokazy Kina Kulinarnego obejrzymy od soboty, 14 lipca do środy, 18 lipca, w Multikinie w Łodzi.
Po każdym filmie zjemy kolację, przygotowaną przez szefów kuchni z całej Polski (nie ma możliwości kupienia biletu tylko na pokaz filmu). To fantastyczna okazja, żeby obejrzeć świetne filmy i delektować się pysznym jedzeniem.
14 lipca - film fabularny o jedzeniu jako sposobie komunikacji "Jedz i pij, mężczyzno i kobieto" reż. Ang Lee (kolację po filmie przygotuje Wojciech Modest Amaro)
15 lipca - dokument o legendzie francuskich kulinariów, "Alain Ducasse, kuchenne wyzwania" reż. Gilles de Maistre (kolację po filmie przygotują Kurt Scheller oraz Robert Skubisz)
16 lipca - dokument o kuchni kubańskiej "Kubańskie historie" reż. Asori Soto (kolację po filmie przygotuje Robert Sowa)
17 lipca - dokument o eklektycznej kuchni izraelskiej "W poszukiwaniu izraelskiej kuchni"reż. Roger Sherman (kolację po filmie przygotuje Marcin Popielarz)
18 lipca - dokument o gruzińskim winie "Wino we krwi" reż. Emily Railsback (kolację po filmie przygotuje Justyna Słupska-Kartaczowska)
Bilety na pokaz połączony z kolacją kosztuje 200 zł (do kupienia na stronie transatlantyk.org), wszystkie kolacje zaczynają się o godz. 19.
Komentarze