Tegoroczna edycja przeglądu kuchnia+ food film fest odbędzie się po raz pierwszy aż w trzech miastach równocześnie: Warszawie, Poznaniu i Gdyni. Widzowie ze stolicy obejrzą filmy w kinie Kultura, Poznaniacy w Muzie, a Gdynianie w DKF Żyrafa.

Autorski przegląd filmów kulinarnych kuchni+ z roku na rok poszerza swój program i zasięg przyciągając rosnące grono uczestników. W dniach 26-28 października do widzów z Warszawy i Poznania dołączą Gdynianie, którzy będą mieli okazję zobaczyć najnowsze produkcje o tematyce kulinarnej z całego świata i wziąć udział w ciekawych imprezach towarzyszących. Wszystkie filmy w Gdyni będą wyświetlane w DKF Żyrafa. Dzięki transmisji telewizyjnej widzowie, zarówno w Gdyni, jak i Poznaniu, przed projekcją filmową będą mogli na żywo śledzić spotkania z zaproszonymi gośćmi z warszawskiej Kultury.

We wszystkich trzech miastach odbędą się atrakcje festiwalowe: slowfoodowe śniadanie, warsztaty kulinarne dla dzieci i uroczysta „Kolacja Filmowa”. W Gdyni wykwintny posiłek przygotuje znany ze swoich autorskich programów w kuchni+ Adam Chrząstowski – mistrz kulinarny, wyspecjalizowany w daniach kuchni polskiej. Autorem poznańskiej kolacji będzie Tomasz Jakubiak, prowadzący popularną serię „Jakubiak w sezonie”. Natomiast w stolicy festiwalowi goście skosztują dań przygotowanych przez Roberta Trzópka, specjalisty w dziedzinie kuchni molekularnej i jednego z najwybitniejszych polskich szefów kuchni.

Program tegorocznej edycji kuchnia+ food film fest będzie jeszcze bogatszy – od 26 do 28 października widzowie zobaczą 13 filmów dokumentalnych z Europy, Ameryki Północnej i Azji oraz francuską fabułę „Niebo w gębie”. Przegląd organizowany przez telewizję kulinarną kuchnia+ startuje równolegle w Warszawie, Poznaniu i Gdyni.

Przegląd otworzy w piątek, 26 października kanadyjski film „Gorycz czekolady”, który poprzez losy intrygujących bohaterów, kreśli słodko-gorzki obraz czekoladowego przemysłu. Podczas seansu widzowie obejrzą również amerykański dokument „Mleko?”, którego twórcy przytaczają argumenty dwóch ścierających się obozów – zwolenników i przeciwników picia mleka krowiego, oddając głos znawcom tematu: naukowcom, przedstawicielom przemysłu, rolnikom i propagatorom bezmlecznej diety. Tego dnia w programie znajdzie się także hiszpańska produkcja „Cena sushi” o złożonym problemie oceanicznych połowów oraz „Bydło - prawdziwe życie krów” - opowieść, której bohaterkami są normandzkie krowy rasy Charolaise. Francuski reżyser portretuje ten tak bliski człowiekowi, a jednocześnie wciąż mało znany, gatunek. Wieczór zakończy dramatyczny dokument „Wielki głód Mao” Patricka Cabouata pokazujący jak Mao Tse-tung zmienił sen o świetlanej przyszłości w realny koszmar milionów ludzi.

W sobotę, 27 października, kuchnia+ zaprasza na film w reżyserii Macieja Kowalczuka pt. „Wtajemniczeni” pokazujący spotkanie światowej czołówki szefów kuchni z suwalszczanami w czasie polskiej edycji projektu „COOK ITRAW”. Następny seans rozpocznie film „Najlepszy kucharz świata” – przygotowania Rasmusa Kofoeda, słynnego duńskiego szefa kuchni, do udziału w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym - Bocuse d'Or. „Ostatni walc w elBulli” to historia jedynej w swoim rodzaju „kolacji mistrzów”, która odbyła się na zakończenie 50-letniej działalności słynnego restauracji Ferrana Adrii, guru kuchni molekularnej. Zdobywszy trzy gwiazdki Michelina i aż pięciokrotnie tytuł najlepszej restauracji świata, elBulli zamyka swe podwoje dla gości, aby przekształcić się w otwarty instytut, który skupi się na kulinarnych eksperymentach. Sobotnie pokazy zakończy polska premiera filmu fabularnego w reżyserii Christiana Vincenta „Niebo w gębie”. To smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską i najlepsze regionalne produkty.

Ostatniego dnia 4. edycji kuchnia+ food film fest, w niedzielę, 28 października organizatorzy przygotowali pokaz francusko-chińskiego dokumentu „Więzy smaku”, który bada tajemnicę sukcesu kuchni Państwa Środka, odkrywając egzotyczne obyczaje i ceremonie chińskiej branży gastronomicznej, a o niezwykłym rytuale inicjacji wśród nepalskich pszczelarzy opowie film „Chłopiec i pszczoły”. Natomiast po południu zaplanowano pokaz dwóch dokumentów poruszających problem nadwagi. Amerykańska „Wojna o otyłość” przedstawia obraz społecznych i zdrowotnych konsekwencji jedzenia ponad miarę, którego nie są w stanie zatrzymać ani medialne kampanie informacyjne, ani narzucany przez popkulturę kult młodości i szczupłej sylwetki. Polski, krótkometrażowy film Łódzkiej Szkoły Filmowej „Obóz” dokumentuje zmagania z nadwagą polskich dzieci, wysłanych przez zdeterminowanych rodziców na obóz kondycyjno-odchudzający. Finałowym filmem przeglądu będzie „Natura, kobiety i wino”. Włoska reżyserka, Giulia Graglia portretuje cztery fascynujące kobiety, które przebojem wdarły się do zdominowanej dotąd przez mężczyzn branży produkcji win. Bohaterki, zdradzając sekrety swoich winnic, opowiadają o życiu wbrew schematom i ekologicznym trunku, który stał się ich największą dumą.

4. kuchnia+ food film fest odbywać się będzie jednocześnie w warszawskim kinie Kultura, w poznańskiej Muzie oraz w DKF Żyrafa w Gdyni. Wszystkim pokazom towarzyszyć będą poczęstunki związane z tematyką filmów, spotkania z gośćmi imprezy: bohaterami i twórcami filmów, znawcami i miłośnikami sztuki kulinarnej, a także inne wydarzenia specjalne. Bilety na każdy z 9 pokazów filmowych, sprzedawane będą od 10 października, w cenie 15 zł, w warszawskim kinie Kultura, poznańskim kinie Muza, w DKF Żyrafa w Gdyni oraz na portalu Ebilet.pl.

Program 4. kuchnia+ food film fest

Warszawa, Poznań, Gdynia

piątek, 26 października 2012

17:30   „Gorycz czekolady”

            „Mleko?”

20:00   „Cena sushi”

            „Bydło - prawdziwe życie krów”

22:30   „Wielki Głód Mao”

           

sobota, 27 października 2012

15:00   „Wtajemniczeni”

17:00   „Najlepszy kucharz świata”

            „Ostatni walc w elBulli”

19:30   „Niebo w gębie”

niedziela, 28 października 2012

15:00   „Więzy smaku”

            „Chłopiec i pszczoły”

17:30   „Wojna o otyłość”

            „Obóz”

19:30   „Natura, kobiety i wino”

Ruszyła multimedialna kampania promującą czwarty przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest, który odbędzie się w dniach 26-28 października w trzech miastach jednocześnie: w Warszawie, Poznaniu i Gdyni.

 

Kampania reklamowa wykorzystująca telewizję, kina, prasę, outdoor i internet potrwa do końca października.

Bazą promocji jest kampania outdoorowa, która obejmie citilighty, plakaty oraz reklamy w środkach komunikacji publicznej w Warszawie, Poznaniu i w Gdyni. Zwiastun przeglądu pojawi się w kanałach telewizyjnych spółki CANAL+ Cyfrowy oraz kinach festiwalowych. Kampanię ATL wspierają działania PR w mediach tradycyjnych i internecie, w tym na profilu kuchni+ na facebooku.

Tegoroczna edycja imprezy intensywnie promowana jest na antenie kuchni+. Widzowie przez cały październik mogą oglądać filmy pokazywane na przeglądzie w ubiegłych latach, m.in. „Film o piwie”, „Historię zażartego Pete’a” czy „Ostatnią wieczerzę”.

Motywem przewodnim koncepcji kreatywnej kuchnia+ food film fest przygotowanej przez dział Kreacji CANAL+ Cyfrowy są trzy key visuale promujące hitowe filmy kolejnych dni imprezy. Za promocję wydarzenia w social mediach odpowiada agencja Think Kong. Kampanię koordynuje dział marketingu kanałów tematycznych CANAL+ Cyfrowy. Za zakup powierzchni reklamowej odpowiada dom mediowy Zenith Optimedia. Kampania outdoorowa pojawi się w przeważającej mierze na nośnikach Clear Channel – patrona medialnego FFF.

Podczas tegorocznej edycji kuchnia+ food film fest zostanie zaprezentowanych 15 filmów z Europy, Ameryki Północnej i Azji. Dzięki współpracy z PAH po raz pierwszy w historii przeglądu organizatorzy zaproponują widzom bezpłatny pokaz dokumentu pt. „Spragniony świat”, który porusza problem braku dostępu do wody pitnej. Aż trudno uwierzyć, że w XXI wieku co ósmy mieszkaniec Ziemi cierpi z powodu pragnienia i chorób wywołanych spożywaniem zanieczyszczonej wody! Darmowe seanse odbędą się w Warszawie, Poznaniu i Gdyni w sobotę, 27 października o godzinie 13:00.

Imprezie towarzyszyć będą liczne atrakcje: spotkania z bohaterami i twórcami filmów, poczęstunki dla publiczności, smakowity kiermasz, kulinarne warsztaty dla dzieci, slowfoodowe śniadanie i uroczysta filmowa kolacja, którą przyrządzą najlepsi polscy kucharze znani z anteny kuchni+: Robert Trzópek, Tomasz Jakubiak i Adam Chrząstowski. W tym roku, po raz pierwszy przegląd odbędzie się równolegle w warszawskim kinie Kultura, poznańskiej Muzie oraz w DKF Żyrafa w Gdyni.

Patronami medialnymi 4. kuchnia+ food film fest są: Co Jest Grane, Gazeta Wyborcza, Palce Lizać, Podróże, magazyn Kuchnia, Polska Gotuje, magazyn Smak, Trendy Art of Living, Food Service, Food & Friends, magazyn Wino, Echo Miasta, Głos Wielkopolski, Radio RMF Classic, Radio Mercury, Radio Gdańsk, Epoznan.pl, NewsGastro.pl, Papaja.pl i Poradnik Restauratora.

Partnerami przeglądu są: Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Kino Kultura, Kino Muza, DKF Żyrafa, Slow Food Polska, Skwer, Tomasz Deker, Agencja Rozwoju Gdyni, Gdynia – moje miasto, restauracja COCO, COCO kids, Akademia kulinarna SPOT. to EAT, Stowarzyszenie Filmowców Polskich, teleTOON+, trójmiasto.pl, Museum Cafe, F.Minga, Food for Friends, Manufaktura Czekolady, Cafe Ferber, Tokyo Sushi, Sztuczka, www.befsztyk.pl, www.poznan.pl, Misianka, Mielżyński, Estrada Poznańska, Fort Sokolnickiego, www.afroalko.pl oraz Katmandu.

Danièle Mazet-Delpeuch - legendarna szefowa francuskiej kuchni prezydenckiej i Alessandro Porcelli - twórca „COOK IT RAW”, kulinarnego projektu z udziałem światowych sław gastronomii będą gośćmi specjalnymi 4 edycji kuchnia+ food film fest. Z widzami spotkają się także twórcy prezentowanych filmów: Maciej Kowalczuk, reżyser polskiej, premierowej produkcji „Wtajemniczeni” oraz Emmanuel Gras - reżyser francuskiego dokumentu „Bydło-prawdziwe życie krów”, który promować będą naturalnych rozmiarów figury krów ustawione w kilku punktach Warszawy.

Przegląd filmowy organizowany przez kanał telewizyjny kuchnia+ rusza w piątek, 26 października, równolegle w trzech miastach: warszawskim kinie Kultura, w poznańskiej Muzie oraz w DKF Żyrafa w Gdyni.

Pierwszego dnia, po wieczornym pokazie dokumentu pt. „Bydło - prawdziwe życie krów”, organizatorzy zapraszają na spotkanie z jego reżyserem Emmanuelem Grasem w warszawskim kinie Kultura. Polskiej premierze filmu towarzyszyć będzie niestandardowa promocja - w kilku punktach stolicy staną realistyczne figury krów, przedstawiające schemat rozbioru krowy w rzeźni. Celem akcji jest zwrócenie uwagi i rozpoczęcie dyskusji na temat instrumentalnego podejścia konsumentów do zwierząt.

W sobotę, 27 października, kuchnia+ food film fest zaprasza do świata „wielkiej kuchni”. Po seansie, który rozpocznie się o godzinie 17:00 („Najlepszy kucharz świata” i „Ostatni walc w elBulli”) publiczność weźmie udział w spotkaniu z ekspertami „haute cuisine”: Alessandro Porcellim, twórcą „COOK IT RAW” i Maciejem Kowalczukiem, reżyserem filmu „Wtajemniczeni”, a także czołowymi, polskimi kucharzami – Robertem Trzópkiem szefem kuchni restauracji Tamka 43, który kulinarne szlify zdobywał w kultowej elBulli oraz Robertem Sową, który reprezentował Polskę w prestiżowym konkursie Bocuse d'Or w Lyonie.

Z kolei po projekcji filmu fabularnego „Niebo w gębie” (od godziny 19:30) widzowie będą mogli porozmawiać z Danièle Mazet-Delpeuch, legendarną szefową kuchni w paryskim Pałacu Elizejskim, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do menu głowy państwa tradycyjną kuchnię francuską i najlepsze regionalne produkty.

Ostatniego dnia przeglądu, w niedzielę 28 października o 17:30 zostaną zaprezentowane dwa dokumenty - amerykańska „Wojna o otyłość” oraz krótkometrażowy film Łódzkiej Szkoły Filmowej „Obóz” o zmaganiach z nadwagą polskich dzieci. Po pokazie, w dyskusji o otyłości wezmą udział psychodietetyk Katarzyna Wyrzykowska oraz krytyk kulinarny Maciej Nowak.

Ponadto w spotkaniach z publicznością, które odbywać się będą każdego dnia przeglądu, wezmą udział osobistości świata kulinariów, przedstawiciele organizacji społecznych, eksperci i degustatorzy. Wśród nich znajdzie się m.in. Piotr Gaweł z Polskiej Akcji Humanitarnej, czy prof. Waldemar Dziak z ISP PAN. Przekaz telewizyjny umożliwi widzom w Poznaniu i w Gdyni uczestniczenie na żywo we wszystkich dyskusjach odbywających się w warszawskim kinie Kultura.

Ponad 6 tysięcy widzów obejrzało 15 filmów pokazywanych w ramach 4. kuchnia+ food film fest, który odbył się w dniach 26-28 października w stołecznym kinie Kultura, poznańskiej Muzie i DKF Żyrafa w Gdyni. Wydarzeniem była premiera polskiego dokumentu „Wtajemniczeni” i wizyta Danièle Mazet-Delpeuch - szefowej kuchni prezydenta Francji, François Mitterranda.

 

Przeglądowi towarzyszyły spotkania z twórcami i bohaterami filmów, poczęstunki, warsztaty i inne atrakcje. W tym roku po raz pierwszy impreza zagościła nie tylko w Warszawie i Poznaniu, ale także w Gdyni. Na program kuchnia+ food film fest złożyło się 14 filmów dokumentalnych oraz fabuła „Niebo w gębie”. Z ogromnym zainteresowaniem widzów spotkała się premiera „Wtajemniczonych”, dokumentu zrealizowanego przez FILM PRODUKCJĘ w koprodukcji z telewizją kuchnia+, o niezwykłym spotkaniu na Suwalszczyźnie światowej czołówki awangardowych kucharzy w ramach projektu „COOK IT RAW”.

W czasie 4. kuchnia+ food film fest publiczność miała okazję degustować produkty związane z tematyką filmów i porozmawiać z gośćmi specjalnymi przeglądu - twórcami i bohaterami oraz ekspertami, w tym m.in. z Danièle Mazet-Delpeuch – szefową kuchni prezydenta François Mitterranda, pierwowzorem bohaterki fabuły „Niebo w gębie”, reżyserem francuskiego filmu pt. „Bydło - prawdziwe życie krów” Emmanuelem Grasem, Alessandro Porcellim – twórcą „COOK IT RAW” oraz Maciejem Kowalczukiem, reżyserem filmu „Wtajemniczeni”.

Na bogaty program 4. kuchnia+ food film fest złożył się również szereg wydarzeń towarzyszących. W sobotę, 28 października miały miejsce cieszące się dużym zainteresowaniem kulinarne warsztaty dla dzieci oraz Filmowa Kolacja, którą przygotowali mistrzowie sztuki kulinarnej. W Warszawie dla widzów gotował Robert Trzópek, w Poznaniu Tomasz Jakubiak, a w Gdyni Adam Chrząstowski. Z kolei w niedzielę, 29 października odbyło się Slowfoodowe śniadanie, którego uczestnicy mogli delektować się specjalnie przygotowanymi produktami regionalnymi od lokalnych dostawców z całej Polski.

Tradycyjnie już filmy prezentowane premierowo podczas przeglądu, w telewizji zobaczą jako pierwsi widzowie kanału kuchnia+ w ramach cyklu kuchnia+ food film fest. Pierwszy z tegorocznych obrazów – „Gorycz czekolady” zostanie pokazany już w sobotę 3 listopada o godz. 22:00, a przed seansem, o 21:30, premierowo kanał zaprezentuje reportaż, który uchwycił wszystkie najważniejsze wydarzenia tegorocznej edycji imprezy.

Informacja prasowa