Cytrynowa pianka

4.5 (193 ocen)

Lekki, puszysty deser o orzeźwiającym smaku przypadnie do gustu każdemu kto tylko go spróbuje ;)

Składniki:

  • 3 jaja
    100 g cukru
    8 g żelatyny
    60 ml wody
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Cytrynowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wsypać do metalowej miski, zalać zimną wodą i postawić nad kąpielą wodną. Rozpuścić mieszając od czasu do czasu.
  • 2. Cytrynę sparzyć, przekroić na pół, odkroić plasterek do dekoracji. Z reszty wycisnąć sok
  • 3. Białka oddzielić od żółtek, Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić sokiem z cytryny. Pianę z białek dodać do masy z żółtek i delikatnie wymieszać.
  • 4. Dodać przestudzoną żelatynę, ponownie wymieszać.
  • 5. Masę przelać do pucharków i wstawić do lodówki na 15 minut.

Porady

Białka najlepiej ubić rózgą, ponieważ piana będzie bardziej puszysta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować