Pulpety w sosie koperkowym

  • wyświetlono: 293 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pychotka :)

  • 45min

Składniki

0,5kg mięsa mielonego
3 szklanki rosołu z kostki
1 jajko
3 łyżki mleka
2-3 łyżki kaszy manny
2 pęczki zielonego kopru
2 żółtka
1/2 szklanki śmietany 22%
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pulpety w sosie koperkowym

  • 1. Mięso dokładnie wymieszać z kaszą manną, jajkiem i mlekiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Z may mięsnej formować niewielkie pulpeciki, wkładać do wrzącego rosołu i gotować na niewielkim ogniu 20 minut, a następnie wyjąć łyżką cedzakową do miseczki.
  • 3. Koperek drobniutko posiekać i dodać do rosołu, w którym gotowały się pulpety.
  • 4. Żółtka ubić ze śmietaną i przesianą mąką. Dodać do rosołu i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu dopóki sos nie zgęstnieje.
  • 5. Gdy powstanie sos, włożyć do niego pulpety i zaraz podawać. Smacznego :)

Porady

Można użyć także mrożonego koperku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-156evgi

Dodane przez: monika016

Pulpety w sosie koperkowym

Tak przygotowane pulpety kojarzą...

klos

Dodane przez: dusiowa

Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

Takie pulpety chodziły mi po głowie...

Pupety w sosie koperkowym

Dodane przez: Antolka

Pulpety w sosie koperkowym

Wyciągnięte z przepisów mojej babci:)

Pulpety indycze w sosie koperkowym

Dodane przez: edytaha

Pulpety indycze w sosie koperkowym

Lekkie, gotowane w koperkowym sosie...

pulpety w sosie koperkowym

Dodane przez: 89blondyna89

Pulpety w sosie koperkowym

Delikatne mięso, a do tego pyszny...

pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

Dodane przez: sitek

pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym

jedno z ulubionych dań mojej córci.no...