Ciasto Letnia Przygoda

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis powstał przez przypadek, podczas eksperymentowania w kuchni z moją mamą. W przepisie wykorzystaliśmy to, co było akurat w domu, w efekcie powstała "Letnia Przygoda" - połączenie letnich owoców i tego co jest w lodówce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka oleju
    • szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    • 2 - 3 kg jabłek
    • cukier do smaku
    • 1 galaretka owocowa

    Bita śmietana
    • śmietana 30 lub 36 %
    • łyżeczka żelatyny

    Masa mleczna
    • 0,5 l. mleka
    • 1 galaretka owocowa

    Dodatkowo:
    • 2 duże opakowania ciastek typu "delicje"
    • słoiczek dżemu wiśniowego lub śliwkowego
    • wiśnie, np. z domowych przetworów lub świeże


    Przepis na blachę o wymiarach 20 cm x 32 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto letnia przygoda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Białka zmiksować ze szczyptą soli.
    Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubić na sztywną pianę.
    Do piany dodawać po jednym żółtku i miksować.
    Dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, i wymieszać łyżką.
    Na koniec dodać olej i wymieszać.
  • 2. Masę biszkoptową wylać na posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 20 x 32 cm.
    W masę poukładać ciastka typu "delicje" przełożone dżemem, np śliwkowym.
    W puste miejsca dodać wiśnie ze słoika lub świeże wydrylowane.
    Upiec biszkopt.
  • 3. MASA JABŁKOWA
    Usmażyć jabłka z cukrem.
    Pod koniec krótkiego smażenia dodać galaretkę cytrynową lub pomarańczową. Wymieszać.
    Odstawić do zastygnięcia.
  • 4. Przestudzoną masę jabłkową wyłożyć na biszkopt.
  • 5. BITA ŚMIETANA
    Ubić śmietanę z odrobiną cukru (do smaku).
    Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę ( 1 łyżeczka żelatyny na 1/3 szklanki wody)
    Wyłożyć na jabłka.
  • 6. MASA MLECZNA
    Mleko wymieszać z rozpuszczoną i przestudzoną galaretką (1 opakowanie galaretki rozpuścić w 1 większej szklance wody).
  • 7. Gdy masa zacznie tężeć, wylać ją na ubitą i zastygniętą śmietanę.
  • 8. Całość włożyć do lodówki do zastygnięcia.

    Smacznego :)

Porady

Ciasto gotowe jest na drugi dzień. Biszkopt jest lekko wilgotny - całość rozpływa się w ustach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować