Letnia drożdżówka

0 (0 ocen)

Z owocami prosto z ogródka :)

Składniki:

  • zaczyn:
    4 dkg drożdży
    1/3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    5 łyżek mąki
    ciasto:
    60 dkg mąki
    2 jaja
    1/2 szklanki mleka
    1/3 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    kruszonka:
    1/2 kostki margaryny
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru kryształu
    dodatkowo:
    4 jabłka
    1 szklanka porzeczek
    1/2 szklanki truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Letnia drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe 1. Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto z owocami 2. Po około 15-20 minutach dodać pozostałe składniki ciasta (margarynę rozpuścić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość przełożyć je na blaszkę (25x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać owocami (truskawki i jabłka pokroić) i kruszonką przygotowaną z margaryny, cukru i mąki.
  • Przed pieczeniem 3. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papierówki Truskawki Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować