Ciasto "leśny mech" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić, rozdrobnić i lekko odcisnąć. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie powoli wlewać olej oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i zmiksować jeszcze raz.
Ciasto przelać do blachy (25 x 35) wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 1h w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszyny emitujące "mech".
Przygotowujemy masę. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia, następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl wrzątku i odstawiamy aż będzie lekko tężeć. Śmietanę dobrze ubijamy, dodajemy śmietan fix i śnieżkę oraz tężejącą (półpłynną) galaretkę. Pod koniec łączymy masę z pokrojoną w kostkę galaretką.
Biszkopt przekrajamy na pół. Jedną część wykładamy częścią śmietany, wtedy biszkopt i znowu śmietanę, a wierz posypujemy okruszynami.
Zaparzyć herbatkę i częstować gości ciastem "Leśny Mech"!!
Komentarze