Gruzińskie placuszki, nadziewane farszem serowym lub serowo-ziemniaczanym, ja zrobiłam je z farszem ruskim, gdyż moim zadaniem, razem z sosem tzatziki tworzą świetny obiadek, polecam !
40 min
Składniki:
CIASTO:,
2 szklanki maki pszennej, typ 650+ewentualnie do podsypania,
1 szklanka kefiru lub maślanki,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki cukru,
FARSZ:,
ziemniaki około 0,5 kg,
2 średnie cebule,
twaróg półtłusty 250 gram,
sól, pieprz,
sos:
Chaczapuri z ruskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z maki, kefiru, cukru i soli zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu, kiedy będzie elastyczne, ewentualnie podsypując maka, odstawiamy na 30 minut zawinięte w ściereczkę.
2. Ugotowane, schlodzone ziemniaczki mielimy wraz z serem, dodajemy podsmazoną na złoto cebulkę, sól, pieprz i mieszamy dokładnie.Ciasto dzielimy na 6 równych częsci, każdą z nich wałkujemy na placuszek o grubości około 0,5 cm i średnicy około 20 cm. Na środek placuszka nakładamy dwie kopiaste łyzki farszu, zawijamy boki placuszka do środka, jak kopertę i delikatnie sklejamy, lekko wałkujemy miejsce złączenia i tak do wykonczenia placuszków. Jeśli zostanie nam farszu, możemy przyrządzić np nalesniki z ruskim farszem http://smaker.pl/przepisy/obiady/nalesniki-ruskie-z-wedzona-nutka,60185. Każdy placuszek kładziemy na patelnię, pieczemy bez dodatku tłuszczu około 8 minut z każdej strony na malutkim ogienku. Podajemy np z sosem czosnkowym, tzatziki lub innym, który nam pasuje.
Komentarze