Sos kurkowy nie tylko do klusek

Kurki są prawie tak popularne jak pieczarki. I choć te drugie dostępne są właściwie przez cały rok, to pieprznik jadalny (inna nazwa kurek) od początku maja do jesieni z pewnością rządzi w naszych kuchniach. W sezonie na te nieduże, charakterystyczne żółciutkie grzyby na stołach pojawia się m.in. tarta z kurkami, jajecznica z kurkami czy makaron z kurkamiDania z kurkami kuszą łatwym przygotowaniem i różnorodnością.

Jak oczyścić kurki i zrobić sos kurkowy

Zanim przygotujemy sos kurkowy, należy dobrze oczyścić grzyby. Za pomocą pędzelka usuńmy igliwie, grudki ziemi czy inne zanieczyszczenia. Następnie pod intensywnym strumieniem wody dokładnie, ale nie zbyt długo, umyjmy kurki. Część osób wcześniej posypuje grzyby mąką, dzięki której piasek czy resztki ziemi łatwiej usunąć. Inni z kolei moczą kurki w ciepłej wodzie - całość zanieczyszczeń pozostaje wtedy na dnie. Ta metoda może jednak sprawić, że kurki wchłoną zbyt dużo płynu i staną się gąbczaste. Oczyszczone i umyte kurki należy osuszyć i w zależności od rozmiarów pokroić - lub nie - na mniejsze kawałki. Ważne, żeby nie kroić ich zbyt drobno - kurki powinny być widoczne i wyczuwalne w sosie. Dla smaku dobrze jest dodać cebulki - najlepiej młodej bez szczypiorku. Obowiązkowo przyda się także śmietana lub słodka śmietanka. Po przesmażeniu grzybów, a przed dodaniem śmietany, można wlać też trochę białego wina - doda aromatu i sprawi, że nabiał szybciej się zetknie, a sos nabierze idealnej konsystencji. 

Sos kurkowy - jedne grzyby a różne wersje

Klasyczna wersja sosu kurkowego to właśnie duet cebuli i śmietany, ale jeśli tylko mamy nieco czasu w kuchni i ochotę na kulinarne eksperymenty, warto urozmaicić podstawowy przepis. Przykładem jest sos kurkowo-paprykowy, który dobrze komponować się będzie z polędwiczkami wieprzowymi. Z kolei sos serowo-kurkowy to pyszne urozmaicenie dla kurczaka czy ryb, a także klusek śląskich i kopytek. A jeśli marzy nam się kremowy dodatek do chrupiących placków z cukinii lub placków ziemniaczanych, wybierzmy podwójny sos grzybowy, a dokładnie sos kurkowo-pieczarkowy.