Sos kurkowo paprykowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sos kurkowy z dodatkiem papryki. Podaję go z kluskami ziemniaczanymi. Moja rodzina bardzo lubi ten sos.

  • 40 min

Składniki:


  • 300 dkg kurek
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    sól, pieprz
    250 ml śmietany18 %
    natka pietruszki
    1/2 łyżeczki czubrycy czerwonej
    masło klarowane

    kluski:
    1/2 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    sól szczypta
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Sosy

Sos kurkowo paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurki z papryką przesmażone 1.

    Sos:
    Kurki myję dokładnie, odsączam. Cebulkę kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję pokrojoną paprykę i dalej przesmażam. Na końcu dodaję kurki i smażę aż grzyby będą miękkie. Na końcu dodaję śmietanę i redukuję sos. Doprawiam solą, pieprzem, czubrycą, dodaję pokrojoną pietruszkę. Podaję z kluskami.
  • ziemniaki ugotowane sprasowane z mąką 2.
    Ziemniaki gotuję, odcedzam i przeciskam przez praskę jeszcze ciepłe. Przekładam do miski, dziele na cztery części i jedną część ziemniaków odkładam. Dodaję mąkę ziemniaczaną taką ilość jak jedna czwarta odłożonych ziemniaków. Dodaję jajko, odłożone ziemniaki,sól. Całość zagniatam i formuję na desce wałek.
  • kluseczki ziemniaczane 3. Nożem odcinam kawałki ciasta i palcem robię dziurkę na środku. Kluseczki wrzucam do wrzącej wody i gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować