Przekąski na grilla - dodatki warte uwagi

Organizując grilla powinniśmy sięgnąć po przepisy na dania na grilla - w tym pyszne ziemniaki z grilla, ale warto przygotować propozycje, po które sięgniemy w czasie, kiedy kaszanka będzie grillować się z cebulką czy kiełbaski nie będą jeszcze skwierczeć na ruszcie. Pierwszym pomysłem będą przekąski z pieczywem w roli głównej. Trochę kojarzące się z podpiekanym na obozach chlebem znad ogniska, ale w nowej, smakowitej wersji. Grillowane tosty z mięsem mielonym i prażoną cebulką to tylko jeden z pomysłów. Może przygotować też mini zapiekanki w stylu pizzy cztery sery - na ulubione pieczywo dodajemy mozzarellę, goudę, gorgonzolę i kawałek oscypka, ale wariacji może być naprawdę mnóstwo. Dla osób, które są na diecie bezglutenowej przygotujmy pieczywo bez glutenu - chleb rustykalny, chleb owsiany czy bułki z ziarnami sprawdzą się idealnie.

 

Przekąski na grilla - pomysły na gorąco i na zimno

Wspomniane wyżej grzanki, tosty i mini zapiekanki to propozycje na gorące przekąski na grilla, które możemy zaserwować pierwszym głodomorom. W oczekiwaniu na resztę gości na stole mogą pojawić się też klasyczne przekąski - na pewno będą się cieszyć popularnością, bo są proste i na jeden kęs. Na początek wypróbujcie przepis na ślimaczki z tortilli - z łatwością przygotujecie je wcześniej i z lodówki wyciągniecie tuż po wejściu gości. Z wyprzedzeniem zrobicie też inne hity np. imprezowe kanapeczki, koreczki na imprezękrakersy z łososiem i kremowym serkiem. Takie przekąski na grilla ekspresowo znikną zanim padnie pytanie "kiełbasa czy karkówka". Zamiast oklepanych chipsów czy orzeszków polecamy smakowite dipy i domowej roboty nachos z tortilli. Na bardziej oficjalne spotkania przy grillowaniu sprawdzi się deska serów i wędlin.