Jak zrobić pieczone ziemniaki? A jak zrobić ziemniaki z grilla? Zacznij od wyboru typu ziemniaków. Nie każdy typ nadaje się do danej obróbki termicznej. Cześć z odmian będzie smakowała lepiej gotowana, a inne są lepsze do pieczenia czy grillowania. Podpowiadamy, jak zrobić ziemniaki pieczone, a jak wybrać ziemniaki na grilla.

Pieczone ziemniaki i ziemniaki z grilla

Wyróżniamy trzy kulinarne grupy ziemniaków. Typ A - sałatkowy, po ugotowaniu ma zwięzły miąższ i łatwo pokroić je w plastry czy kostkę. Takie ziemniaki sprawdzą się nie tylko w sałatkach, ale też do smażenia czy do zup. Najpopularniejsze odmiany: Almera, Denar, Lord, Vineta.

Typ B – ogólnoużytkowe, które mają dość zwarty miąższ po ugotowaniu. Świetnie sprawdzą się do pieczenia i grillowania, a także podane w daniach obiadowych z mięsem i sosami. Najpopularniejsze odmiany: Gala, Irga, Irys, Jelly. To właśnie te odmiany warto wykorzystać, jeśli macie przepis na pieczone ziemniaki lub grillowane ziemniaki.

Typ C – ziemniaki mączyste. Po ugotowaniu miąższ rozsypuje się, dlatego najlepiej użyć ich do placków lub puree. Jeśli zdecydujemy się zapiekać je z dodatkami w naczyniu, to również będą smakować wyśmienicie. Nie nadają się jednak do przygotowania np. ziemniaczanych szaszłyków z grilla. Najpopularniejsze odmiany: Bryza, Gracja, Gustaw, Ibis, Tajfun.

Ziemniaki z grilla - jak grillować ziemniaki

Przygotowując ziemniaki na grilla, zwróćmy uwagę, jaki produkt wybieramy. Nie tylko sam typ ma znaczenie. Unikajmy okazów, które zaczęły już kiełkować lub mają zielone przebarwienia. To znak, że były źle przechowywane i zawierają spore ilości solaniny. Substancja ta może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, doprowadzić do silnego zatrucia lub reakcji alergicznej. Jeśli jednak jako spiżarnię wybierzemy ciemne, przewiewne i chłodne miejsce, nie będziemy mieć problemu z kiełkującymi warzywami. Jeśli już jednak mamy dobre produkty, czas na poradnik, jak grillować ziemniaki.

Naszą uwagę powinny przykuć też młode ziemniaki, które już w marcu pojawiają się na straganach. Często są sztucznie nawożone, a co za tym idzie nie wiele mają wspólnego ze zdrową żywnością. W sezonie, czyli czerwcu i lipcu, młode ziemniaki z ekologicznych upraw będą najsmaczniejsze i najzdrowsze. Śmiało możemy je dokładnie wyszorować i bez obierania upiec lub ugrillować. W takim wydaniu stawiamy na ziemniaki z grilla w folii - wystarczy je zawinąć szczelnie i ułożyć na ruszcie lub pod koniec grillowania w żarze - niczym kiedyś na ogniskach. Takie ziemniaki z grilla to wspomnienie dzieciństwa i sycący, gorący dodatek.

Ziemniaki na grilla - dodatki

Pieczone ziemniaki i ziemniaki z grilla, czyli dania na grilla w wersji wege, zyskają dzięki świeżym ziołom: tymianek, estragon, majeranek warto mieć pod ręką. Można wykorzystać też mieszankę curry, czosnek lub orientalny kumin. Jeśli mamy czas, możemy wcześniej ziemniaki zamarynować – oliwa, zioła prowansalskie, odrobina soku z cytryny, a nawet jogurt zapewnią wyjątkowy smak z grilla. Jeśli nie, zadbajmy o dodatki do podania: lekkie sałatki czy sosy np. sos tatarski. Pyszne będą też ziemniaki z grilla z czosnkiem - intensywne w smaku. Warto też przygotować do ziemniaków sos chrzanowy lub sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego. W prosty sposób wzbogaci smak wiosennego obiadu. 

Ziemniaki w mundurkach można przygotować w żarze ogniska – zawinięte szczelnie w folię aluminiową chrupiącą skórką i gorącym środkiem przywołają wspomnienie smaków z obozów czy wakacyjnych wypraw.

Zobacz też: najlepsze sałatki na grilla

Jak zrobić pieczone ziemniaki

Poza sezonem grillowym lub w przypadku kiedy nie dysponujemy grillem, warto postawić na równie smaczne ziemniaki pieczone. Jak zrobić pieczone ziemniaki? Jeśli mamy odpowiedni surowiec, decydujemy się, czy chcemy zrobić pieczone ziemniaki w całości, czy w formie zapiekanek, a może zapiekanych różyczek. Opcji na ziemniaki z piekarnika jest naprawdę sporo! Pieczone ziemniaki możemy zrobić zarówno bez wstępnej obróbki termicznej jak i po obgotowaniu. Dlatego to dobra opcja, żeby wykorzystać np. ugotowane wcześniej ziemniaki. Ziemniaki pieczone w całości wymagają nieco więcej czasu - dobrze jest je ponacinać w stylu ziemniaków hasselback lub pokroić na ćwiartki i upiec z tłuszczem i ulubionymi dodatkami. Jak zrobić pieczone ziemniaki, jeśli wcześniej były obgotowane? W całości wystarczy je ułożyć na blasze, lekko rozgnieść tłuczkiem i dodać ser i inne ulubione dodatki, jak świeże zioła, boczek czy szynkę.

Zapiekane ziemniaki - nie tylko zapiekanki

Ziemniaki zapiekane możemy przygotować w formie apetycznych zapiekanek. To sposób na smakowity przegląd lodówki - ziemniaki z piekarnika w towarzystwie skrawków sera, wędlin czy warzywa zamienią się w smakowitą potrawkę. Oczywiście pieczone ziemniaki możemy też podać w formie łódeczek, połówek czy opiekanych ziemniaczków. Możemy też - podobnie jak ziemniaki z grilla - piecz je owinięte folią z ulubionymi przyprawami. Ziemniaki w piekarniku mają jedną zaletę - można je zrobić niezależnie od aury pogodowej, a będą pyszne zarówno solo - ziemniaki zapiekane z dodatkami lub jako składnik dania np. opiekane ziemniaki do ryby, steku czy warzyw.