Jak zrobić pieczone ziemniaki ? Zacznij od wyboru typu ziemniaków

Wyróżniamy trzy kulinarne grupy ziemniaków. Typ A - sałatkowy, po ugotowaniu ma zwięzły miąższ i łatwo pokroić je w plastry czy kostkę. Takie ziemniaki sprawdzą się nie tylko w sałatkach, ale też do smażenia czy do zup. Najpopularniejsze odmiany: Almera, Denar, Lord, Vineta.

Typ B – ogólnoużytkowe, które mają dość zwarty miąższ po ugotowaniu. Świetnie sprawdzą się do pieczenia i grillowania, a także podane w daniach obiadowych z mięsem i sosami. Najpopularniejsze odmiany: Gala, Irga, Irys, Jelly.

Typ C – ziemniaki mączyste. Po ugotowaniu miąższ rozsypuje się, dlatego najlepiej użyć ich do placków lub puree. Jeśli zdecydujemy się zapiekać je z dodatkami w naczyniu, to również będą smakować wyśmienicie. Nie nadają się jednak do przygotowania np. ziemniaczanych szaszłyków z grilla. Najpopularniejsze odmiany: Bryza, Gracja, Gustaw, Ibis, Tajfun.

Ziemniaki z grilla, czyli sposób na ziemniaki w mundurkach

Przygotowując ziemniaki z grilla, zwróćmy uwagę, jaki produkt wybieramy. Nie tylko sam typ ma znaczenie. Unikajmy okazów, które zaczęły już kiełkować lub mają zielone przebarwienia. To znak, że były źle przechowywane i zawierają spore ilości solaniny. Substancja ta może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, doprowadzić do silnego zatrucia lub reakcji alergicznej. Jeśli jednak jako spiżarnię wybierzemy ciemne, przewiewne i chłodne miejsce, nie będziemy mieć problemu z kiełkującymi warzywami.

Naszą uwagę powinny przykuć też młode ziemniaki, które już w marcu pojawiają się na straganach. Często są sztucznie nawożone, a co za tym idzie nie wiele mają wspólnego ze zdrową żywnością. W sezonie, czyli czerwcu i lipcu, młode ziemniaki z ekologicznych upraw będą najsmaczniejsze i najzdrowsze. Śmiało możemy je dokładnie wyszorować i bez obierania upiec lub ugrillować. Pieczone ziemniaki i ziemniaki z grilla, czyli dania na grilla w wersji wege, zyskają dzięki świeżym ziołom: tymianek, estragon, majeranek warto mieć pod ręką. Można wykorzystać też mieszankę curry, czosnek lub orientalny kumin. Jeśli mamy czas, możemy wcześniej ziemniaki zamarynować – oliwa, zioła prowansalskie, odrobina soku z cytryny, a nawet jogurt zapewnią wyjątkowy smak z grilla.

Ziemniaki w mundurkach można przygotować w żarze ogniska – zawinięte szczelnie w folię aluminiową chrupiącą skórką i gorącym środkiem przywołają wspomnienie smaków z obozów czy wakacyjnych wypraw.

Zobacz też: najlepsze sałatki na grilla