Papryka faszerowana - w całości czy dwie połówki?

Forma podania potrawy ma w tym przypadku znaczenie! Papryka faszerowana zapiekana w piekarniku może być bowiem przygotowana na dwa sposoby. Pierwsza wersja to ucięcie górnej części papryki i wydrążenie gniazd nasiennych. Wypełnione farszem papryki nakrywamy odciętym wierzchem, który spełni rolę jadalnej małej pokrywki. Drugi sposób to przecięcie papryki w poprzek, usunięcie gniazd nasiennych i napełnieniem połówek nadzieniem. Warto wiedzieć, że czas pieczenia całych faszerowanych papryk jest nieco dłuższy, a często poleca się zrobić to w kąpieli wodnej, aby nie były wysuszone.

Zobacz przepis: zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

Papryka faszerowana - farsz mięsny czy wegetariański?

Najpopularniejsze nadzienie do papryki faszerowanej to połączenie przesmażonego mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo-wołowego) i ryżu w sosie pomidorowym. Ale do takiego zestawu możemy dowolnie dodawać i miksować składniki. Czerwona fasola, kukurydza, mozzarella, pieczarki - to tylko mała część propozycji. Papryka faszerowana mięsem i grzybami lub papryka faszerowana mięsem mielonym lub kaszą bulgur będą ciekawym urozmaiceniem. Jeżeli nie jemy mięsa lub nie mamy ochoty na mięsny farsz, idealnie sprawdzi się nadzienie z sycącej kaszy - przykładem jest papryka faszerowana kaszą kuskus.

Papryka faszerowana - dodaj pyszny sos!

Sos wieńczy niejedno danie.Tak może być też w przypadki papryki faszerowanej. Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem zapiekana razem z sosem pomidorowym będzie klasykiem, którego smak doceni każdy gość przy stole. Z kolei papryka faszerowana w sosie własnym jest łatwa do przygotowania i pozwala wydobyć esencję smaku warzyw oraz przygotowanego farszu. Masz ochotę poeksperymentować? Wykorzystać do papryki faszerowanej kremowy serek - tak przygotowana faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone będzie delikatna, a jednocześnie bardzo sycąca.