Choć przygotowywanie zakwasu do barszczu jest ostatnio popularne, ten barszcz czerwony Magdy Gessler jest dobry i bez zakwaszania buraków. Kluczem do sukcesu jest długie gotowanie zupy i odpowiednie składniki, które niczym wisienka na torcie dopełniają smak buraków.
Musimy więc przygotować naszą zupę z wyprzedzeniem, ponieważ barszcz czerwony, poza tym, że musi się gotować, by przejść aromatem składników, powinnienteż odstać przez noc w chłodnym miejscu, by nabrać smaku.

Jeśli nie macie tyle czasu, zobaczcie naszą galerię z przepisami na barszcz wigilijny - znajdziecie tam kilka innych pomysłow na świąteczną zupę z buraków.


 
Przepis na barszcz czerwony Magdy Gessler


5 kg buraków (najlepiej podłużnych)

2 selery

5 pietruszek

kopru

4 cebule

3 łyżki octu

garść ziela angielskiego i pieprzu

duża szczypta cukru

litr wywaru po moczeniu prawdziwków

5 ząbków czosnku

3 kwaśne jabłka

 
Połowę ilości buraków w całości, bez obierania ich ze skórki, pieczemy w piekarniku aż zmiękną.

Pozostałe 2.5 kilo obieramy i ścieramy na tarce na plastry, przekładamy do garnka. Dodajemy dwa obrane korzenie selera podzielone na ćwiartki oraz pięć pietruszek i sporo świeżego kopru – kwiatów – takich jak do kwaszenia ogórków. Dokładamy także 4 cebule pokrojone na ćwiartki, wcześniej upieczone w łupinach. Warzywa zalewamy taką ilością wody, by zakryła je w całości i wstawiamy na gaz. Gotujemy na bardzo małym ogniu.

 
Kiedy wywar zawrze, wlewamy trzy łyżki octu, wsypujemy garść kulek ziela angielskiego i garść czarnego pieprzu, doprawiamy cukrem. Gotujemy dalej, aż buraki zmiękną.

 
Kiedy tak się stanie, dodajemy upieczone w piekarniku, obrane i starte na tarce buraki. Do wywaru dodajemy także wodę pozostałą po moczeniu 10 dużych prawdziwków (około litr płynu), podgrzewamy.

 
Wywar zdejmujemy z ognia, dodajemy 5 ząbków czosnku, skórkę z 3 kwaśnych jabłek i odstawiamy na noc. Barszcz czerwony Magdy Gessler przecedzamy, w razie czego doprawiamy do smaku i gorący podajemy z uszkami.

 

Zobacz też przepis na rybę po grecku Magdy Gessler i inne przepisy na Święta.