W naszym serwisie znajdziecie wiele przepysznych propozycji jej przyrządzenia i podania. Swoim smakiem z pewnością zachwyci was wątróbka faszerowana pieczarkami, wątróbka z papryką lub duszona wątróbka z miodem. Dla miłośników tego dania mamy też przepis na cukinię z wątróbką, a także toskańską wątróbkę na tostach. To jednak nie wszystko – poniżej znajdziecie patent, który sprawi, że ta potrawa będzie naprawdę obłędnie smaczna.
Pyszna wątróbka z jabłkami i miodem
Wątróbka przygotowana z tartymi jabłkami i miodem będzie rozpływać się w ustach. To połączenie smaków pozytywnie was zaskoczy i sprawi, że nie będziecie chcieli wracać już do tradycyjnej wątróbki z cebulką. Mięso będzie delikatne, soczyste i pełne smaku.
Pamiętajcie, że wątróbka musi być odpowiednio przygotowana – inaczej wyjdzie twarda i bardzo gorzka. Zanim przejdziecie do jej przyrządzania – namoczcie ją w mleku kilka godzin przed smażeniem. W ten sposób pozbędziecie się goryczki, a potrawa wyjdzie delikatna i i wyjątkowo pyszna.
Przepis na pyszną i soczystą wątróbkę
Potrzebne składniki:
- 500 g wątróbek drobiowych
- 2 kwaśne jabłka
- 2 cebule
- 3 łyżki miodu
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- mąka pszenna.
Sposób przygotowania:
- Najpierw umyjcie wątróbkę, oczyśćcie ją i włóżcie do miski. Następnie zalejcie mlekiem i odstawcie na 2-3 godziny.
- Po tym czasie osuszcie mięso za pomocą ręcznika papierowego i obtoczcie w mące.
- Posiekajcie drobno cebulę, a jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
- Wątróbkę przesmażcie na mocno rozgrzanym tłuszczu, dodajcie cebulę i smażcie na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Następnie dodajcie starte jabłko i miód.
- Wątróbkę smażcie jeszcze chwilę, mieszając co jakiś czas.
- Na koniec potrawę przełóżcie na talerz, doprawcie solą i pieprzem.