W naszym serwisie znajdziecie wiele przepysznych propozycji jej przyrządzenia i podania. Swoim smakiem z pewnością zachwyci was wątróbka faszerowana pieczarkami, wątróbka z papryką lub duszona wątróbka z miodem. Dla miłośników tego dania mamy też przepis na cukinię z wątróbką, a także toskańską wątróbkę na tostach. To jednak nie wszystko – poniżej znajdziecie patent, który sprawi, że ta potrawa będzie naprawdę obłędnie smaczna. 

Pyszna wątróbka z jabłkami i miodem

Wątróbka przygotowana z tartymi jabłkami i miodem będzie rozpływać się w ustach. To połączenie smaków pozytywnie was zaskoczy i sprawi, że nie będziecie chcieli wracać już do tradycyjnej wątróbki z cebulką. Mięso będzie delikatne, soczyste i pełne smaku.

Pamiętajcie, że wątróbka musi być odpowiednio przygotowana – inaczej wyjdzie twarda i bardzo gorzka. Zanim przejdziecie do jej przyrządzania – namoczcie ją w mleku kilka godzin przed smażeniem. W ten sposób pozbędziecie się goryczki, a potrawa wyjdzie delikatna i i wyjątkowo pyszna.

Przepis na pyszną i soczystą wątróbkę

Potrzebne składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw umyjcie wątróbkę, oczyśćcie ją i włóżcie do miski. Następnie zalejcie mlekiem i odstawcie na 2-3 godziny.
  2. Po tym czasie osuszcie mięso za pomocą ręcznika papierowego i obtoczcie w mące.
  3. Posiekajcie drobno cebulę, a jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
  4. Wątróbkę przesmażcie na mocno rozgrzanym tłuszczu, dodajcie cebulę i smażcie na średnim ogniu przez około 10 minut.
  5. Następnie dodajcie starte jabłko i miód.
  6. Wątróbkę smażcie jeszcze chwilę, mieszając co jakiś czas.
  7. Na koniec potrawę przełóżcie na talerz, doprawcie solą i pieprzem.