Tego typu deser z owocami to wymarzone zakończenie wakacji na słodko. Pachnie i smakuje niebiańsko. Ciasto na ten placek przypomina nieco ciasto naleśnikowe - jest równie proste w przygotowaniu. Zawsze się też udaje. Nawet tym, którzy z reguły pieką głównie mięso lub warzywa. Jeśli desery na ciepło nie są waszą domeną, to przepis idealny dla was. Co jeszcze możecie wyczarować na szybko i na ciepło?

Prosty deser z owocami na ciepło - pomysły dla łasuchów

Placek z owocami to niejedyny smakołyk z piekarnika, który możecie zrobić. Specjalistycznej wiedzy i precyzji cukierniczej nie będą też wymagać od was owoce pod kruszonką. Wystarczy, że przesmażycie na maśle dowolne owoce, które lubicie (np. jabłka z cynamonem) i pokryjecie je warstwą kruszonki. Taki deser zastąpi wam bardziej pracochłonną szarlotkę. 

Kruszonkę zrobicie w niecałe 5 minut, zagniatając zimne masło z mąką i cukrem w dłoniach. 100 g mąki trzeba zagnieść z 50 g masła i 50 g cukru (lub zwiększyć proporcjonalnie ilość składników - na większą ilość). Kruszonką należy przykryć równomiernie warstwę owoców i zapiec na 15-20 minut w temp. 180 st.

Zamiast smażyć owoce (większe śliwki, morele lub brzoskwinie), możecie je też po prostu wypestkować, posypać kruszonką i zapiec na blaszce w podobny sposób. Clafoutis, czyli francuski placek owocowy również nie sprawi wam żadnego problemu. Wystarczy zmiksować składniki na ciasto, zalać nim owoce i zapiec. Smakuje jak u babci na wakacjach. 

Placek z owocami końca lata - przepis

Składniki (na formę do tarty o średnicy 24 cm):

  • 1 garść jeżyn
  • 7 moreli
  • 150 g wiśni
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 175 ml mleka
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • niewielka szczypta soli
  • masło do posmarowania formy

Opcjonalnie (można pominąć): 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub migdałowego. Możecie zastąpić kilkoma kroplami aromatu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie morele i wiśnie, opłuczcie jeżyny. Wypestkujcie wiśnie i morele. Włóżcie razem do 1 miski i odstawcie na bok.
  2. Wysmarujcie masłem formę (o średnicy ok. 24 cm) i nagrzejcie piekarnik do 200 st. C. 
  3. Jajka, żółtko i cukier ubijcie razem na puszysty, jasny kogel-mogel.
  4. Dodajcie mąkę, sól i ubijajcie dalej, na gładką masę. Stopniowo dodawajcie podczas ubijania mleko oraz śmietankę, a na końcu ekstrakt. Powinno powstać gładkie, lejące ciasto. 
  5. Połóżcie formę do pieczenia na blaszce. Przełóżcie owoce do formy (bez soku, który puściły owoce). Zalejcie ciastem. 
  6. Wstawcie do piekarnika i pieczcie ok. 35 minut. Wierzch powinien być zrumieniony, a ciasto ścięte jak klasyczny placek z owocami.
  7. Wyjmijcie z piekarnika i podawajcie jeszcze gorące lub po przestygnięciu. Przed podaniem chłodne już ciasto możecie posypać cukrem pudrem.