Deser na zimno w 5 minut niejedno ma imię. Do podstawowego zawsze warto mieć w swojej „awaryjnej” szafce ze słodyczami właśnie herbatniki i mleko skondensowane, które świetnie poddaje się miksowaniu, tworząc gęstą masę. Taki właśnie smakołyk zrobicie razem z nami. Zapoznajcie się też koniecznie też z innymi szybkimi deserami na zimno. Przyniosą one wam ulgę podczas upału, a zimą - osłodzą dzień. Nie trzeba przy tym pilnować czasu, zagniatać ani kontrolować ciasta, aby nie opadło. Podczas przygotowania odpada mnóstwo czynności, a efekt i tak robi wrażenie na łasuchach. 

Deser na zimno w 5 minut

Jednym z takich smakołyków jest krem sułtański. Wystarczy zmiksować 2 części kremówki (w tym jedną z kakao), przełożyć je kruszonymi ciasteczkami i posypać rodzynkami. Powinny one wcześniej zostać namoczone w wodzie z dodatkiem soku z cytryny (aby szybciej zmiękły). Jeśli deseru nie będą jeść dzieci, możecie też zrobić im kąpiel w „czymś mocniejszym”, dla smaku i aromatu. 

Doskonałym pomysłem na deser na zimno w 5 minut będą również trufle z suszonych moreli lub z innych suszonych owoców (np. daktyli). Suszone owoce wystarczy namoczyć w wodzie i zmiksować z dodatkiem odrobiny soku z cytryny i suszoną skórką z cytryny lub orzechami, uformować z nich kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Do wnętrza każdej kuleczki podczas lepienia możecie dodatkowo wetknąć po 1 obranym migdale. 

Pyszny i szybki deser na zimno zrobicie również na słodzonym mleku skondensowanym. To bardzo wdzięczny składnik na krem do przełożenia warstw herbatników. W ten sposób zrobicie domowe ciasto a la tiramisu, ale lepsze, bo z wyraźną cytrusową, odświeżającą nutą. Taki krem, nawet w większej ilości (bo na pewno sięgniecie po dokładkę) nie będzie za słodki. 

Szybki deser na zimno á la tiramisu

Składniki (na niewielką blaszkę 20 x 20 cm):

  • 800 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 600 g kruchych herbatników (najlepiej ciemnych)
  • sok z 3 cytryn

Sposób przygotowania: 

  1. Przelejcie do miski mleko skondensowane, dodajcie sok z 3 cytryn i miksujcie na wysokich obrotach, aż mleko stanie się jaśniejsze i połączy się z sokiem jednolitą masę. 
  2. Wyłóżcie spód blachy herbatnikami, dokładnie wypełniając ewentualne luki. 
  3. Wylejcie na herbatniki 1/3 masy mlecznej.
  4. Przełóżcie ciasteczkami, wylejcie kolejną 1/3 masy. 
  5. Wyłóżcie ostatnią część ciasteczek i pokryjcie je ostatnią częścią masy. Pokruszcie pozostałe ciastka lub zmielcie je w blenderze i posypcie nimi wierzch deseru. 
  6. Możecie podawać od razu, ale ten szybki deser na zimno będzie jeszcze lepszy, jeśli włożycie blachę do lodówki na minimum godzinę. 
  7. Posypcie wierzch kakao i podawajcie na zimno.