1,5 litra wody
3 Marchewki
2 pietruszki
1 mały por
kawałek selera
1 cebula
udko z kurczaka lub kawałki innego mięsa
zielona pietruszka
makaron Lubella jajeczna 5 jaj wstążki
sól do smaku
majeranek
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
Domowy rosół z makaronem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Do zimnej wody dodać mięso i zacząć gotować. Jeśli pojawi się pianka - usunąć ją.
2. Dodać marchew, pietruszkę, por i seler.
2. Cebulę pokroić w krążki i podpiec nad ogniem - najlepiej na specjalnej blaszce, którą kładzie się na gazie, można ewentualnie po prostu podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z wywarem.
4. Doprawić całość przyprawami.
5. Wywar przykryć i niech lekko "pyrka" pod uchyloną przykrywką. Uwaga - nie powinien wrzeć!
6. Po 2 godzinach wywar przecedzić, ale wybrać z pozostałości mięso i warzywa, które chcemy zostawić do zjedzenia (marchew, pietruszkę...)
7. Rosół podajemy z ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronem jajecznym i ozdabiamy zieloną pietruszką.
Porady
Jeśli nie masz czasu gotować bulionu użyj koncentratu bulionu w płynie!
Komentarze