Domowy rosół z makaronem jajecznym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Pożywny rosół na jesienne chłody

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5 litra wody
    3 Marchewki
    2 pietruszki
    1 mały por
    kawałek selera
    1 cebula
    udko z kurczaka lub kawałki innego mięsa
    zielona pietruszka
    makaron Lubella jajeczna 5 jaj wstążki
    sól do smaku
    majeranek
    3 liście laurowe
    kilka ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Domowy rosół z makaronem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do zimnej wody dodać mięso i zacząć gotować. Jeśli pojawi się pianka - usunąć ją.
    2. Dodać marchew, pietruszkę, por i seler.
    2. Cebulę pokroić w krążki i podpiec nad ogniem - najlepiej na specjalnej blaszce, którą kładzie się na gazie, można ewentualnie po prostu podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z wywarem.
    4. Doprawić całość przyprawami.
    5. Wywar przykryć i niech lekko "pyrka" pod uchyloną przykrywką. Uwaga - nie powinien wrzeć!
    6. Po 2 godzinach wywar przecedzić, ale wybrać z pozostałości mięso i warzywa, które chcemy zostawić do zjedzenia (marchew, pietruszkę...)
    7. Rosół podajemy z ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronem jajecznym i ozdabiamy zieloną pietruszką.

Porady

Jeśli nie masz czasu gotować bulionu użyj koncentratu bulionu w płynie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować