Na smak sałatki jarzynowej wpływa wiele czynników: ważny jest odpowiedni dobór składników, wybranie wyśmienitego majonezu, a także to, czy warzywa są świeże (dobrym patentem jest też gotowanie ich w rosole). Trzeba również pamiętać o tym, żeby nie dodawać niektórych produktów, na przykład cebuli, ponieważ sałatka przesiąknie jej smakiem i zapachem, a w dodatku szybciej się popsuje.

Ważny detal podczas robienia sałatki jarzynowej

Przygotowanie sałatki jarzynowej nie jest trudnym zadaniem, jednak wystarczy jeden, mały błąd, żeby popsuć cały efekt. Na co dokładnie trzeba uważać? Bardzo istotne jest to, w jaki sposób kroicie warzywa – nie możecie robić tego zbyt grubo

Powinny być one pokrojone naprawdę drobno – najlepiej w kostkę o boku jednego centymetra. Nieco grubiej możecie pokroić ziemniaki (wtedy się nie rozpadną, gdy zmieszacie je z majonezem). Z kolei ogórek kiszony może być posiekany w kostkę mniejszą od całej reszty.

Jak przechowywać sałatkę jarzynową?

Temperatura w lodówce, gdzie jest przechowywana ta świąteczna potrawa, powinna być niższa niż 5 stopni Celsjusza. W wyższej temperaturze z łatwością będą namnażać się bakterie.

Co zrobić, żeby sałatka jarzynowa nie popsuła się zbyt szybko? Kluczowym składnikiem jest majonez, który może sprawić, że potrawa w szybszym czasie stanie się niezdatna do jedzenia. Dobrym sposobem jest dodanie go dopiero podczas stawiania sałatki na stół.