Sezon na wiele odmian gruszek trwa do listopada. Niektóre późne odmiany, takie jak np. komisówka, będą z nami nawet do grudnia. Wybierzcie się na targ i kupcie przynajmniej 0,5 kilograma tych pysznych owoców na proste ciasto ucierane wg naszego przepisu. Przydadzą wam się również w wielu innych deserach i daniach. Pasują też do wątróbki (zamiast jabłek) i do innych mięs, np. kaczki. Szczególnie słodko-winne odmiany. Jakie odmiany gruszek wybrać do ciasta, a jakie do innych dań?
Pieczemy ciasto z gruszkami - jakie odmiany wybierać?
Do ciast najlepiej będą nadawać się słodkie, ale jednocześnie dość mięsiste gruszki. Wykorzystajcie klapsę (faworytkę), paryżankę, lukasówkę, późną gruszkę odmiany general leclerc i gruszkę odmiany bonkret-williams. Paryżanka i komisówka będzie świetna do gruszek w occie. Na słodkie przetwory (dżemy czy konfitury) wybierajcie miękkie gruszki o maślanej konsystencji, np. odmianę bera. Na sok i kompot najlepsze będą gruszki carola, triumf packhama i concorde. Jabłko w wątróbce z cebulką zastąpi gruszka odmiany paryżanka i lukasówka.
Pyszne ciasto ucierane z gruszkami - przepis
Składniki na ciasto (forma 25x35 cm):
- 500 g gruszek
- 300 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 125 ml śmietany 18%
- 4 jajka
- 150 g drobnoziarnistego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie: cukier puder do oprószenia gotowego ciasta.
Składniki na kruszonkę:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g bardzo zimnego masła
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
- Aby proste ciasto ucierane się udało, wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Na godzinę przed pieczeniem wyjmijcie wszystkie składniki z lodówki. Wrzućcie do dużej miski miękkie masło i pokrójcie je na drobniejsze kawałki. Wsypcie cukier, cukier waniliowy i utrzyjcie masło z cukrem na jasną masę.
- Podczas miksowania dodawajcie stopniowo jajka - miksujcie do połączenia się składników. Do miski przesiejcie przez sito mąkę i proszek do pieczenia, wlejcie śmietanę i zmiksujcie do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
- Wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Przełóżcie do niej gotowe ciasto, wyrównajcie wierzch.
- Umyjcie i obierzcie gruszki. Wykrójcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie w plasterki. Wyłóżcie owoce na wierzch ciasta.
- Przygotujcie kruszonkę. Przesiejcie do osobnej miski mąkę, dodajcie cukier i kawałki zimnego masła. Rozetrzyjcie w dłoniach do powstania nieregularnych grudek. Posypcie gotowe ciasto równą warstwą kruszonki.
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie ciasto z gruszkami przez ok. 45 minut. Po upływie tego czasu zróbcie test patyczka i jeśli jest suchy, wyjmijcie i ostudźcie.
- Wystudzone ciasto z gruszkami tuż przed podaniem posypcie cukrem pudrem.
Inne desery z gruszkami w roli głównej
Z gruszek zrobicie nie tylko ciasto, ale również gruszki pięknej Heleny (gotowane), podawane z sosem czekoladowym. Możecie je podawać z lodami waniliowymi, posypane płatkami migdałów. Inny pyszny pomysł na gruszki to karmelizowane owoce smażone na maśle. One również doskonałe będą z lodami.
Z gruszkami zrobicie również pyszne ciasto czekoladowe. Deserowa czekolada doskonale pasuje do słodziutkich gruszek i stanowi dla nich ciekawy kontrast. Owoce będą doskonałe do drożdżówek i pod grubą warstwą kruszonki - zamiast malin czy jabłek.
Komentarze