Kompot z gruszek

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Kompot z gruszek to mój smak z dzieciństwa,robię go co sezon razem z mamą.

  • 60 min

Składniki:

  • gruszki

    cukier

    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kompot z gruszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki lub na połówki.Przygotowujemy syrop,biorąc na 1 litr wody 20dkg cukru.Po zagotowaniu,ochładzamy go.Do słoików układamy owoce i zalewamy syropem.Na brzeg weka nakładamy gumkę ,pokrywkę i sprężynkę.Słoje wkładamy do większego gara z zimną wodą,umieszczając na dnie drucianą siatkę lub trochę papieru.Pamier możemy upchnąć również między słoiki.Garnek podgrzewamy aż do zagotowania wody.Gotujemy około 20-30 minut.Gdy woda nieco ostygnie,słoiki wyjmujemy,chowamy je w chłodnym,ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować