To sprawdzony pomysł na tani i szybki obiad. Polecam!!!Taką wątróbkę podaje na obiad do ziemniaków lub z grzankami. To ciekawa alternatywa dla popularnej wątróbki z jabłkami.
Wątróbka z gruszką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę myjemy, osuszamy i usuwamy błony.
2.Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju. Do miękkiej dodajemy żurawinę. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy wątróbkę.
3.Całość smażymy do momentu jak wątróbka zmięknie i nie będzie z niej wypływał sok. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą do smaku.
4.Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w stópki (ćwiartki). Owoce oraz wino dodajemy pod koniec smażenia do wątróbki. Ogrzewamy do momentu jak gruszki zmiękną (około 3 minuty na małym ogniu)).
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.
Komentarze