Wątróbka z gruszką i żurawiną

0 (0 ocen)

To sprawdzony pomysł na tani i szybki obiad. Polecam!!!Taką wątróbkę podaje na obiad do ziemniaków lub z grzankami. To ciekawa alternatywa dla popularnej wątróbki z jabłkami.

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:
    • 3 cebule,
    • 800 g wątróbki drobiowej,
    • 2-3 gruszki,
    • 1/3 szklanki suszonej żurawiny,
    • Olej do smażenia,
    • Świeżo mielony czarny pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • 1 kieliszek białego wina,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • Vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z gruszką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana wątróbka 1. Wątróbkę myjemy, osuszamy i usuwamy błony.
  • dodanie żurawiny do cebuli 2. Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną przysmażamy na oleju. Do miękkiej dodajemy żurawinę. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy wątróbkę.
  • smażenie wątróbki 3. Całość smażymy do momentu jak wątróbka zmięknie i nie będzie z niej wypływał sok. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą do smaku.
  • dodanie gruszek 4. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w stópki (ćwiartki). Owoce oraz wino dodajemy pod koniec smażenia do wątróbki. Ogrzewamy do momentu jak gruszki zmiękną (około 3 minuty na małym ogniu)).
    Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować