Jeżeli jeszcze nigdy nie słyszeliście o tej metodzie, czas to nadrobić! Kiszenie z pomocą otrębów ryżowych pozwala na zachowanie niezwykłej chrupkości warzywom, które zostaną poddane fermentacji. Podpowiadamy, jak zabrać się do tego krok po kroku.
Nukazuke - kiszenie otrębami
Otręby ryżowe są coraz szerzej dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywością. Są bogate w witaminy z grupy B. Dodatkowo wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz wzmacniają pracę serca i tętnic. Są stosowane od stuleci w przygotowywaniu azjatyckich kiszonek, które przyczyniają się do poprawy metabolizmu i prawidłowej pracy jelit.
Kiszone warzywa otrębami ryżowymi
Składniki:
- pół kilograma otrębów ryżowych,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki soli gruboziarnistej,
- 3 duże marchewki,
- kilka ogórków,
- 2 duże buraki,
- 2 pietruszki,
- 2 grube plastry dyni w typie hokkaido
- kilka papryczek chili,
- 2 plastry wodorostów nori lub kombu.
Przygotowanie:
- Otręby ryżowe podprażamy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
- Przekładamy do dużej miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
- Mieszamy wraz z wodą i solą gruboziarnistą.
- Konsystencja ma przypominać mokry piasek lub suchszą pastę.
- Warzywa dokładnie oczyszczamy i obieramy. Kroimy na drobniejsze kawałki.
- Przekładamy je warstwami pasty.
- Pozostawiamy w temperaturze pokojowej i przykrywamy ściereczką.
- Co jakiś czas sprawdzamy proces fermentacji.
- Po 10 dniach kiszonka jest gotowa.
Kiszenie na sucho w woreczku - jak zrobić?
To szybka metoda kiszenia, którą możemy zastosować bez użycia słoików czy wody. Poniżej znajdziecie prosty i niezawodny przepis.
Składniki:
- pół kilograma ogórków gruntowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- gorczyca,
- ząbek czosnku,
- kilka gałązek kopru,
- łyżka soli gruboziarnistej.
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy i oczyszczamy szczoteczką. Odkrawamy końcówki.
- Przekładamy w całości do plastikowego woreczka strunowego.
- Dodajemy wszystkie przyprawy.
- Dokładnie mieszamy i pocieramy ogórki z woreczku.
- Odkładamy do ciepłego miejsca na 3 dni.
- Po tym czasie są gotowe do spożycia.
Komentarze