Jeżeli jeszcze nigdy nie słyszeliście o tej metodzie, czas to nadrobić! Kiszenie z pomocą otrębów ryżowych pozwala na zachowanie niezwykłej chrupkości warzywom, które zostaną poddane fermentacji. Podpowiadamy, jak zabrać się do tego krok po kroku.

Nukazuke - kiszenie otrębami

Otręby ryżowe są coraz szerzej dostępne nie tylko w sklepach ze zdrową żywością. Są bogate w witaminy z grupy B. Dodatkowo wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz wzmacniają pracę serca i tętnic. Są stosowane od stuleci w przygotowywaniu azjatyckich kiszonek, które przyczyniają się do poprawy metabolizmu i prawidłowej pracy jelit. 

Kiszone warzywa otrębami ryżowymi

Składniki:

  • pół kilograma otrębów ryżowych,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki soli gruboziarnistej,
  • 3 duże marchewki,
  • kilka ogórków,
  • 2 duże buraki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 grube plastry dyni w typie hokkaido
  • kilka papryczek chili,
  • 2 plastry wodorostów nori lub kombu.

Przygotowanie:

  1. Otręby ryżowe podprażamy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
  2. Przekładamy do dużej miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
  3. Mieszamy wraz z wodą i solą gruboziarnistą.
  4. Konsystencja ma przypominać mokry piasek lub suchszą pastę.
  5. Warzywa dokładnie oczyszczamy i obieramy. Kroimy na drobniejsze kawałki.
  6. Przekładamy je warstwami pasty.
  7. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej i przykrywamy ściereczką.
  8. Co jakiś czas sprawdzamy proces fermentacji.
  9. Po 10 dniach kiszonka jest gotowa.

Kiszenie na sucho w woreczku - jak zrobić?

To szybka metoda kiszenia, którą możemy zastosować bez użycia słoików czy wody. Poniżej znajdziecie prosty i niezawodny przepis.

Składniki:

  • pół kilograma ogórków gruntowych,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • gorczyca,
  • ząbek czosnku,
  • kilka gałązek kopru,
  • łyżka soli gruboziarnistej.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie myjemy i oczyszczamy szczoteczką. Odkrawamy końcówki.
  2. Przekładamy w całości do plastikowego woreczka strunowego.
  3. Dodajemy wszystkie przyprawy.
  4. Dokładnie mieszamy i pocieramy ogórki z woreczku.
  5. Odkładamy do ciepłego miejsca na 3 dni.
  6. Po tym czasie są gotowe do spożycia.