Dania jednogarnkowe, w tym zupa gulaszowa z łopatki czy też z dodatkiem karkówki, to też najlepsza propozycja dla zabieganych osób. Jeśli w domu częściej was ostatnio nie ma niż jesteście, nagotujcie jej więcej i macie przez kilka dni myślenie z głowy. Taka potrawa to też okazja do tego, by dodać do garnka nową przyprawę lub wkroić składnik, którego zwykle nie używacie, ale zawsze chcieliście wypróbować. W połączeniu z mnóstwem innych składników, ryzyko, że „nowość” zepsuje cale danie, jest zdecydowanie mniejsze. Mamy kilka pomysłów.
Zupa gulaszowa z łopatki dookoła świata - co do niej dodać?
Zupa mięsna jest obecna w wielu regionalnych kuchniach świata. Jako taką zupę możecie potraktować klasyczną węgierską gulaszową z mnóstwem papryki, pomidorami, papryką mieloną i mięsem wołowym na gulasz. Mięso i warzywa obsmaża się do niej obowiązkowo na smalcu, stąd jej wyjątkowy smak. Jest ona jeszcze bardziej sycąca z ziemniakami lub z kluskami.
Swoją zupę na mięsie mają również Meksykanie. Chili con carne składa się z mielonego mięsa wołowego, pomidorów, kukurydzy, czerwonej fasoli, marchewki i przypraw: słodkiej i ostrej papryki, kminu rzymskiego i obowiązkowo oregano. Oregano jest jedną z najbardziej charakterystycznych przypraw kuchni meksykańskiej - tak samo typową jak różne odmiany papryczek.
Zupa mięsna, którą zrobicie z poniższego przepisu, inspirowana jest marokańską harirą. Harira to tradycyjna zupa przygotowywana na mięsie wołowym, jagnięcinie lub kurczaku z dodatkiem sycącej soczewicy, ciecierzycy i pomidorów. Czasami dodaje się też do niej makaron w nitkach lub orzo.
Ma ona wyrazisty smak dzięki przyprawom, w tym typowemu dla tej kuchni kuminowi. Podaje się ją często z cząstkami cytryny (do skropienia sokiem), z posiekaną natką pietruszki. W spolszczonej wersji zrobicie ją na bazie mięsa z łopatki wieprzowej. Będzie doskonała również na karkówce. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by wymienić mięso na inne, bardziej tradycyjne dla tego przepisu.
Zupa mięsna z wieprzowiny z wkładką - przepis
Składniki:
- 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej
- 1 l bulionu warzywnego lub wołowego
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 100 g suchej zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 niewielki kawałek selera korzeniowego (ok. 150 g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru (lub 1/3 świeżego, startego)
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
- natka pietruszki do dekoracji
- cząstki cytryny do podania
Sposób przygotowania:
- Umyjcie i osuszcie mięso. Pokrójcie jak na gulasz, w kostkę o boku ok. 2-3 cm. W dużym garnku rozgrzejcie olej i na wolnym ogniu zrumieńcie mięso z każdej strony, od czasu do czasu mieszając (wystarczy ok. 5 minut). Przełóżcie je do osobnego naczynia.
- Posiekajcie drobno cebulę, seler i czosnek. Seler i cebulę podsmażcie w garnku po mięsie przez 5-10 minut, często mieszając. Cebula powinna się zeszklić. Dodajcie posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Smażcie przez 1 minutę (aż zapachnie), ciągle mieszając.
- Zalejcie bulionem, dodajcie odsączoną ciecierzycę i suchą soczewicę. Dodajcie też obsmażone wcześniej mięso. Gotujcie całość na niewielkim ogniu przez ok. 1 godzinę.
- Po godzinie dodajcie do garnka pomidory z puszki, Wymieszajcie i gotujcie kolejne 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania ubijcie jajka widelcem i wlejcie je powoli do zupy, cały czas mieszając. Po 5 minutach zestawcie z ognia.
- Podawajcie na ciepło, posypaną posiekaną natką i z cząstkami cytryny (należy wycisnąć sok do zupy).
Komentarze