Proste ciasto z owocami to deserowy ideał. Do przygotowania tego smakołyku możecie użyć słodkich jabłek, świeżych brzoskwiń, moreli albo śliwek. Nam jednak najbardziej pasują dojrzałe gruszki. Pamiętacie jeszcze taki przysmak z dzieciństwa, jak gruszki w budyniu? Jeśli tak, nasze ciasto będzie dla was pysznym odkryciem. Te owoce idealnie łączą się z waniliowymi sosami oraz kremami. Za niebiański smak naszego deseru odpowiada gęsta, waniliowa masa budyniowa, która pysznie oblepia owoce i cudownie się zapieka. Wystarczy wylać ją na pokrojone gruszki i całość wstawić do piekarnika. Możemy się założyć, że na 1 kawałku tego ciasta nie skończycie.
Ciasto z gruszkami - jakie odmiany owoców wybrać?
Do ciast idealnie nadają się takie odmiany gruszek, jak: klapsa (o charakterystycznej zielono-czerwonej skórce, owoce soczyste i bardzo aromatyczne, z białym miąższem), bonkreta wiliamsa (mająca śliczny jasnożółty kolor i cienką skórkę oraz winno-słodki smak), lukasówka (o dużych zielonych owocach, niekiedy z żółtym lub czerwonym rumieńcem, w smaku lekko winna), triumf Packhama (gruszki o bardzo soczystym i słodkim miąższu, ze słonecznie żółtą skórką) oraz general leclerc (przepyszna odmiana o owocach pękatych, w miodowym kolorze, z delikatnym miodowo-winnym miąższem). Jeśli uda wam się zdobyć owoce któregoś z tych gatunków, ciasto wyjdzie obłędne.
Budyniowe ciasto z gruszkami - przepis
Z podanych gramatur, upieczecie budyniowe ciasto z gruszkami w standardowej tortownicy 24 cm.
Składniki ciasta na spód:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 150 g zimnego masła 82%
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 szczypta soli
Składniki nadzienia gruszkowego:
- 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek
- 300 g śmietany 18%
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
- 3 jajka
- 150 g białego cukru
- odrobina esencji waniliowej lub świeżo rozdrobnione ziarenka 1 laski prawdziwej wanilii
Dodatkowo: masło i bułka tarta do zabezpieczenia tortownicy.
Sposób przygotowania:
- Z 6 składników szybko zagniećcie kruche ciasto. Zimne masło najlepiej najpierw posiekajcie nożem i w takiej formie dodajcie do masy;
- Ciasto zawińcie w folię spożywczą, żeby nie wyschło, następnie wstawcie je na 1 godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki;
- Gruszki dokładnie umyjcie, usuńcie z nich gniazda nasienne, pokrójcie każdy owoc pionowo na 4 części;
- Schłodzone kruche ciasto rozwałkujcie i przełóżcie do formy wysmarowanej odrobiną masła oraz obsypanej bułką tartą;
- Ciastem wylepcie również boki tortownicy;
- W cieście zróbcie dziurki widelcem, żeby uwolnić gorące powietrze podczas pieczenia;
- Podpieczcie kruchy spód w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 10 minut;
- Wyjmijcie ciasto z piekarnika i podpieczony na spód połóżcie kawałki gruszek;
- Jajka, cukier i śmietanę zmiksujcie krótko do połączenia składników;
- Dodajcie do nich budyń z torebki i zmiksujcie całość;
- Jeśli używacie esencji waniliowej lub laski wanilii dodajcie ją do masy na tym etapie;
- Powstałą masą budyniową zalejcie owoce;
- Wstawcie ciasto do piekarnika nagrzanego do 185 st. C;
- Pieczcie ok. 40-45 minut;
- Po upływie tego czasu, wyjmijcie deser z piekarnika i pozostawcie w chłodnym miejscu przez kilka godzin, żeby masa budyniowa idealnie stężała;
- Gotowe budyniowe ciasto z gruszkami krójcie na porcje, kiedy będzie już całkiem zimne.
Komentarze