Proste ciasto z owocami to deserowy ideał. Do przygotowania tego smakołyku możecie użyć słodkich jabłek, świeżych brzoskwiń, moreli albo śliwek. Nam jednak najbardziej pasują dojrzałe gruszki. Pamiętacie jeszcze taki przysmak z dzieciństwa, jak gruszki w budyniu? Jeśli tak, nasze ciasto będzie dla was pysznym odkryciem. Te owoce idealnie łączą się z waniliowymi sosami oraz kremami. Za niebiański smak naszego deseru odpowiada gęsta, waniliowa masa budyniowa, która pysznie oblepia owoce i cudownie się zapieka. Wystarczy wylać ją na pokrojone gruszki i całość wstawić do piekarnika. Możemy się założyć, że na 1 kawałku tego ciasta nie skończycie. 

Ciasto z gruszkami - jakie odmiany owoców wybrać?

Do ciast idealnie nadają się takie odmiany gruszek, jak: klapsa (o charakterystycznej zielono-czerwonej skórce, owoce soczyste i bardzo aromatyczne, z białym miąższem), bonkreta wiliamsa (mająca śliczny jasnożółty kolor i cienką skórkę oraz winno-słodki smak), lukasówka (o dużych zielonych owocach, niekiedy z żółtym lub czerwonym rumieńcem, w smaku lekko winna), triumf Packhama (gruszki o bardzo soczystym i słodkim miąższu, ze słonecznie żółtą skórką) oraz general leclerc (przepyszna odmiana o owocach pękatych, w miodowym kolorze, z delikatnym miodowo-winnym miąższem). Jeśli uda wam się zdobyć owoce któregoś z tych gatunków, ciasto wyjdzie obłędne

Budyniowe ciasto z gruszkami - przepis

Z podanych gramatur, upieczecie budyniowe ciasto z gruszkami w standardowej tortownicy 24 cm. 

Składniki ciasta na spód:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g zimnego masła 82%
  • 100 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 szczypta soli

Składniki nadzienia gruszkowego:

  • 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek 
  • 300 g śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym
  • 3 jajka 
  • 150 g białego cukru 
  • odrobina esencji waniliowej lub świeżo rozdrobnione ziarenka 1 laski prawdziwej wanilii

Dodatkowo: masło i bułka tarta do zabezpieczenia tortownicy. 

Sposób przygotowania:

  1. Z 6 składników szybko zagniećcie kruche ciasto. Zimne masło najlepiej najpierw posiekajcie nożem i w takiej formie dodajcie do masy;
  2. Ciasto zawińcie w folię spożywczą, żeby nie wyschło, następnie wstawcie je na 1 godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki;
  3. Gruszki dokładnie umyjcie, usuńcie z nich gniazda nasienne, pokrójcie każdy owoc pionowo na 4 części;
  4. Schłodzone kruche ciasto rozwałkujcie i przełóżcie do formy wysmarowanej odrobiną masła oraz obsypanej bułką tartą;
  5. Ciastem wylepcie również boki tortownicy;
  6. W cieście zróbcie dziurki widelcem, żeby uwolnić gorące powietrze podczas pieczenia;
  7. Podpieczcie kruchy spód w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 10 minut;
  8. Wyjmijcie ciasto z piekarnika i podpieczony na spód połóżcie kawałki gruszek;
  9. Jajka, cukier i śmietanę zmiksujcie krótko do połączenia składników;
  10. Dodajcie do nich budyń z torebki i zmiksujcie całość;
  11. Jeśli używacie esencji waniliowej lub laski wanilii dodajcie ją do masy na tym etapie;
  12. Powstałą masą budyniową zalejcie owoce;
  13. Wstawcie ciasto do piekarnika nagrzanego do 185 st. C;
  14. Pieczcie ok. 40-45 minut;
  15. Po upływie tego czasu, wyjmijcie deser z piekarnika i pozostawcie w chłodnym miejscu przez kilka godzin, żeby masa budyniowa idealnie stężała;
  16. Gotowe budyniowe ciasto z gruszkami krójcie na porcje, kiedy będzie już całkiem zimne.