W najpopularniejszych dyskontach, a nawet na bazarach (nie mówiąc już o hipermarketach czy sklepach z żywnością ekologiczną) pojawia się coraz więcej różnorodnych owoców egzotycznych. To, co do tej pory widzieliście tylko na urlopie, wygląda znajomo i jest na wyciągnięcie ręki i u nas. Jakie owoce egzotyczne lubimy jako Polacy i po co warto sięgnąć?

Owoce tropikalne - jakie są najpopularniejsze w Polsce?

Jakie owoce są najbardziej popularne w Polsce? Według raportu „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” z 2020 r. najbardziej kochamy jeść jabłka i gruszki. W badaniu z 2021 r. wśród owoców egzotycznych, ale oswojonych, większość respondowanych jako ulubione wskazała minikiwi i jagodę kamczacką. Ponad 12% badanych zadeklarowało, że jada je w różnych formach. Inne tropikalne owoce znalazły się na dalszych miejscach. Jednym z najmniej popularnych w Polsce owoców, które przyciągają i zaciekawiają wyglądem, jest kolczasty jackfruit - co to jest i dlaczego warto się nim zainteresować? 

Jackfruit - co to takiego? 

Jackfruit rośnie na drzewie chlebowca różnolistnego (dlatego nazywa się go również owocem chlebowca). Rośnie ono w Azji Południowo-Wschodniej, w tym w Bangladeszu. Pojedynczy owoc osiąga wagę od 10 do nawet 50 kg i rośnie bezpośrednio na pniu drzewa. Wygląda on jak duże mango, jednak ma kolczastą skórkę. Dojrzały, gotowy do jedzenia owoc chlebowca ma ciemnożółtą lub jasnobrązową skórkę. Po rozkrojeniu owoc łatwo podzielić na wygodne do zjedzenia cząstki. Zjada się zarówno miąższ, jak i pestki, choć w puszkach ląduje głównie miąższ. 

Jak smakuje jackfruit?

Konsystencja owocu chlebowca przypomina po trochu miąższ banana, ananasa i mango. Sam miąższ jest żółty. W smaku jest delikatnie słodki. Niektórym po ugotowaniu smak owocu przypomina szarpaną wieprzowinę lub kurczaka, choć dużo więcej osób porównuje go do mieszanki banana z ananasem. Jadalne są również nasiona owocu, które w smaku przypominają orzechy brazyilijskie. 

Jakie właściwości ma owoc chlebowca?

Jackfruit jest bardzo odżywczym i świetnie wyposażonym w witaminy i minerały owocem. Zawiera on m.in.: 

  • witaminę A
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6
  • kwas foliowy
  • wapń
  • żelazo
  • cynk
  • magnez
  • mangan

Zawiera on również odmładzające i wzmacniające organizm przeciwutleniacze i błonnik, który wspomaga trawienie. Obecna w owocu chlebowca luteina wspiera prawidłowe widzenie. Owoc ma też niewiele węglowodanów. W 100 g znajdziecie 94 kalorie, ale owoc dzięki zawartości błonnika jest sycący. Wystarczy go niewiele, by się najeść. 

Jak jeść ten owoc? Doskonały na obiad i deser

Pestki owocu chlebowca można wykorzystywać jak każde inne - prażonymi można posypywać sałatki, zajadać same jako przekąskę i dodawać do posiłków. W Polsce dużo łatwiej dostępny jest słodki miąższ - najczęściej z puszki. Kawałki jackfruita można smażyć, piec lub gotować i robić z nich przetwory, w tym dżemy i soki. Nadają się one również do deserów i koktajli owocowych. Możecie go stosować zarówno na słodko, do sałatek owocowych, jak i na słono czy pikantnie - dokładnie tak, jak kawałki mięsa. Wystarczy zamarynować je w przyprawach. Poznajcie przepis na chlebowiec w sosie barbecue. Będzie idealny do kanapek, domowych burgerów, wrapów i bagietek. Podawajcie go z sałatką coleslaw lub ulubioną surówką. 

Jackfruit - przepis podstawowy 

Składniki:

  • 1 puszka jackfruita
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki łagodnego lub pikantnego keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Przygotujcie sos. Wszystkie składniki z wyjątkiem jackfruita i oliwy włóżcie do rondelka i zagotujcie.
  2. Gotujcie przez kilka minut, aż sos zgęstnieje i cukier się rozpuści. W międzyczasie mieszajcie. 
  3. Poszarpcie widelcem kawałki chlebowca, by osiągnąć „mięsne” kawałki.
  4. Przesmażcie na oliwie owoc chlebowca przez ok. 3 minuty. 
  5. Zalejcie sosem, wymieszajcie i smażcie jeszcze kilka minut mieszając, by owoc przeszedł sosem.

 

Źródła: 

Warzywa i owoce w diecie Polaków. Narodowe badanie konsumpcji warzyw i owoców, Kantar Polska (dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw)

Ulubione i nowe owoce w diecie Polaków, PAPMediaRoom

Burgery z pulled jackfruit, Rozkoszny.pl