Polska kuchnia to jest bogata w różne pyszne potrawy. Klasyki to między innymi kotlety mielone, ale też gołąbki. Choć oba dania smakują zupełnie inaczej – to każde z nich ma swoją rzeszę miłośników. Okazuje się, że można je połączyć w jeden obiad. Będzie bardzo smacznie, ale też oryginalnie. 

Miks gołąbków i kotletów mielonych

Jeśli dodacie do mięsa 1 dość nietypowy składnik – kotlety mielone wyjdą znacznie smaczniejsze niż te przyrządzone według tradycyjnego przepisu. Sekret wspaniałego smaku tkwi w zmieszaniu mięsa mielonego z podsmażoną białą kapustą, którą należy wcześniej drobno pokroić.

Dzięki takiemu połączeniu kotlety wychodzą miękkie i soczyste, mają też wyjątkowy smak, który przypomina nieco gołąbki. Tak przygotowaną potrawę możecie usmażyć, ale jeżeli chcecie, żeby była zdrowsza – zapieczcie ją w piekarniku.

Przepis na kotlety mielone z kapustą

Potrzebne składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 350 g kapusty białej
  • 45 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 duża cebula
  • 50 g masła klarowanego
  • bułka tarta (do obtaczania).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrójcie cebulę w kostkę i podsmażcie ją na maśle klarowanym.
  2. Następnie pokrójcie w kostkę też białą kapustę i dodajcie ją do cebuli. Całość podsmażajcie jeszcze przez chwilę.
  3. Do mięsa mielonego dorzućcie kapustę z cebulą i wbijcie jajko.
  4. Dodajcie przyprawy, mąkę, przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Uformujcie kotleciki, obtoczcie je w bułce tartej i smażcie na złoty kolor.
  6. Tak przyrządzone kotlety możecie polać również sosem pomidorowym, wykorzystywanym do gołąbków.