Polska kuchnia to jest bogata w różne pyszne potrawy. Klasyki to między innymi kotlety mielone, ale też gołąbki. Choć oba dania smakują zupełnie inaczej – to każde z nich ma swoją rzeszę miłośników. Okazuje się, że można je połączyć w jeden obiad. Będzie bardzo smacznie, ale też oryginalnie.
Miks gołąbków i kotletów mielonych
Jeśli dodacie do mięsa 1 dość nietypowy składnik – kotlety mielone wyjdą znacznie smaczniejsze niż te przyrządzone według tradycyjnego przepisu. Sekret wspaniałego smaku tkwi w zmieszaniu mięsa mielonego z podsmażoną białą kapustą, którą należy wcześniej drobno pokroić.
Dzięki takiemu połączeniu kotlety wychodzą miękkie i soczyste, mają też wyjątkowy smak, który przypomina nieco gołąbki. Tak przygotowaną potrawę możecie usmażyć, ale jeżeli chcecie, żeby była zdrowsza – zapieczcie ją w piekarniku.
Przepis na kotlety mielone z kapustą
Potrzebne składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 350 g kapusty białej
- 45 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 1 duża cebula
- 50 g masła klarowanego
- bułka tarta (do obtaczania).
Sposób przygotowania:
- Pokrójcie cebulę w kostkę i podsmażcie ją na maśle klarowanym.
- Następnie pokrójcie w kostkę też białą kapustę i dodajcie ją do cebuli. Całość podsmażajcie jeszcze przez chwilę.
- Do mięsa mielonego dorzućcie kapustę z cebulą i wbijcie jajko.
- Dodajcie przyprawy, mąkę, przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Uformujcie kotleciki, obtoczcie je w bułce tartej i smażcie na złoty kolor.
- Tak przyrządzone kotlety możecie polać również sosem pomidorowym, wykorzystywanym do gołąbków.