Jeżeli należycie do fanów kotletów z mięsa mielonego, prawdopodobnie próbowaliście już różnych ich wersji i dodatków smakowych. Wśród najpopularniejszych przepisów w sieci znajdziecie na pewno propozycję dodania do mięsa utartych ziemniaków, dzięki czemu kotlety piją mniej tłuszczu z patelni, a także tartej surowej cukinii, która wspaniale nawilża mięsną masę. Użytkowniczki naszego serwisu przyslijprzepis.pl polecają też sprawdzone przez siebie receptury, np. na znakomite kotlety mielone z dwóch rodzajów mięsa, zaskakujące mielone z serem mozzarella, oryginalne w smaku kotlety z kaszą gryczaną i jabłkiem, mielone ze szpinakiem, z papryką i grzybami oraz pysznie zapieczone kotleciki a la wellington. My tym razem podzielimy się z wami pomysłem na kotlety mielone z innym, sezonowym dodatkiem. 

Co dodać do kotletów mielonych, żeby były soczyste i wilgotne?

Za sprawą tego składnika masa mięsna nabierze lepszej konsystencji, natomiast mieleniaki po usmażeniu - bardziej wyrazistego smaku i aromatu. Chodzi o ogórki kiszone, które tym razem radzimy użyć jako jeden ze składników kotletów, a nie zwykłą surówkę do obiadu. Na 500 g mięsa mielonego będziecie potrzebować 3 średniej wielkości ogórki kiszone. Najlepiej z własnej spiżarni, ale sprawdzą się tutaj również takie ze sklepowego słoja. 

Jak zrobić kotlety mielone z ogórkiem kiszonym?

Wyciągnijcie tarkę do warzyw i zetrzyjcie ogórki kiszone na grubych oczkach. Jeśli mają bardzo grubą skórę, możecie je wcześniej obrać. Posiekajcie drobno 1 cebulę i 2 ząbki czosnku. Bułkę kajzerkę namoczcie w mleku lub wodzie, odciśnijcie, rozdrobnijcie na kawałeczki. W dużej misce wymieszajcie mięso mielone ze startymi ogórkami, cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą i pieprzem. Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, możecie dodać do masy łyżkę musztardy, która też dodatkowo nawilży mięso. Masę wstawcie na ok. 30 minut do lodówki. Następnie opłuczcie dłonie wodą i uformujcie z gotowej masy kotlety podobnej wielkości. Każdy obtaczajcie w bułce tartej.

Teraz już wystarczy usmażyć je na tłuszczu (rekomendujemy smalec lub olej rzepakowy) z obu stron. Można też tylko je zrumienić na patelni, po czym ułożyć wszystkie obok siebie w naczyniu żaroodpornym, położyć na każdym kawałeczek masła, przykryć naczynie pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na kilkanaście minut. Wtedy kotlety same dojdą w cieple, a wy będziecie mogli w tym czasie przygotować kaszę, ryż ziemniaki lub szybką sałatkę do obiadu. Tak przyrządzone kotlety mielone z kiszonymi ogórkami będą wręcz rozpływać się w ustach.