Kartacze

4.49 (143 ocen)

Pyszne kartacze, często robiła je moja mama. Najlepsze są następnego dnia odsmażane, po prostu rewelacja.

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane
    ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu)
    mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki
    sól
    jajko - 1 szt
    Farsz
    karkówka - 550 g lub łopatka
    sól i pieprz
    cebula - 1 szt
    tłuszcz
    majeranek - 1 łyżka
    jajko - 1 szt
    DODATKOWO
    boczek wędzony do okraszenia
    cebula - 1 szt
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ
    Mięso zemleć w maszynce.
  • 2. Przełożyć mięso do miski, wybić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić.
  • 4. CIASTO ZIEMNIACZANE
    Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, resztę ugotować.
  • 5. Na sicie położyć gazę, przełożyć ziemniaki starte na gazę, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać.
  • 6. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę.
  • 7. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól.
  • 8. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić.
  • 9. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
  • 10. Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski.
  • 11. Gotować w osolonej wodzie, przez ok.20 minut.
  • 12. Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem.
    Smacznego !

Porady

Jeśli ziemniaki byłyby wodniste, to można dodać jeszcze mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować