REKLAMA

Kartacze

wyświetlono: 1204 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Pyszne kartacze, często robiła je moja mama. Najlepsze są następnego dnia odsmażane, po prostu rewelacja.

opublikowany: 11.01.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane
    ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu)
    mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki
    sól
    jajko - 1 szt
    Farsz
    karkówka - 550 g lub łopatka
    sól i pieprz
    cebula - 1 szt
    tłuszcz
    majeranek - 1 łyżka
    jajko - 1 szt
    DODATKOWO
    boczek wędzony do okraszenia
    cebula - 1 szt
Ocena:

(średnia 4.5 z 142 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ
    Mięso zemleć w maszynce.
  • 2. Przełożyć mięso do miski, wybić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić.
  • 4. CIASTO ZIEMNIACZANE
    Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, resztę ugotować.
  • 5. Na sicie położyć gazę, przełożyć ziemniaki starte na gazę, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać.
  • 6. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć przez praskę.
  • 7. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól.
  • 8. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić.
  • 9. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
  • 10. Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski.
  • 11. Gotować w osolonej wodzie, przez ok.20 minut.
  • 12. Wybierać łyżką cedzakową, podawać z cebulką i boczkiem.
    Smacznego !

Porady

Jeśli ziemniaki byłyby wodniste, to można dodać jeszcze mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia84 P1280897

Kartacze

Kartacze to potrawa regionalna z okolic Suwałk. Są trochę pracochłonne ale warto!

kategoria: Dania główne pyzy opublikowany: 07.10.2014 | wyświetlono: 6884 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Kartacze

Taka większa pyza, ale za to jaka pycha.

kategoria: Dania główne opublikowany: 29.10.2012 | wyświetlono: 5646 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE