Puszka słodzonego mleka skondensowanego to jeden z podstawowych składników wyposażenia każdego domowego cukiernika. Zagęszczone, odparowane mleko bez dodatków, z dodatkiem wanilii, kakao lub z dodatkiem karmelu otwiera wam mnóstwo słodkich, a jednocześnie kreatywnych możliwości.
Niezawodny deser z mleka skondensowanego - ratunek, gdy idą goście
Jeśli przewidujecie na wykonanie deseru jeszcze mniej czasu niż godzina, wypróbujcie koniecznie pyszny krem z mleka skondensowanego. Aby się udał, mleko musi być lodowato zimne - prosto z lodówki. Zawartość puszki trzeba zacząć ubijać początkowo na niskich, a następnie coraz wyższych obrotach. W ten sposób powstanie deser na zimno do pucharka lub dodatek np. do babeczek. Wyciskajcie go za pomocą rękawa cukierniczego i posypcie wiórkami czekolady, posypką do ciast lub kawałkami ciasteczek. Możecie też zrobić przekładaniec z takiego kremu z dodatkiem musu owocowego.
Z naszego podstawowego produktu możecie też przygotować np. ciastka na mleku skondensowanym, kremowy i wilgotny sernik albo oryginalny makowiec.
Innym pomysłem jest ciasto. Taka babka wyjdzie nawet cukierniczym żółtodziobom. To dobry wypiek dla debiutantów. Na pewno wyjdzie i zachęci do dalszych eksperymentów. Babkę możecie podać nawet na Święta. Smakiem i wyglądem w niczym nie ustępuje bardziej tradycyjnej babce drożdżowej.
Szybki deser z mleka skondensowanego - przepis na babkę
Składniki (na foremkę o wym. 25 x 10 cm):
- 160 ml mleka skondensowanego
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 duże jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie, do dekoracji (można pominąć): cukier puder, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe lub pokruszone orzechy.
Sposób przygotowania:
- Zmiksujcie mleko skondensowane z masłem i cukrem waniliowym.
- Do masy wbijajcie kolejno po 1 jajku i miksujcie, aż wszystkie połączą się z resztą masy.
- Dodajcie do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksujcie krótko do połączenia się składników.
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C.
- Wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Wylejcie do niej ciasto i wyrównajcie wierzch.
- Pieczcie w temp. 180 st. C przez 45-50 minut do suchego patyczka.
Wystudzoną babkę posypcie cukrem pudrem lub udekorujcie polewą czekoladową i obsypcie wiórkami kokosowymi lub kawałkami pokruszonych orzechów.
Komentarze