Puszka słodzonego mleka skondensowanego to jeden z podstawowych składników wyposażenia każdego domowego cukiernika. Zagęszczone, odparowane mleko bez dodatków, z dodatkiem wanilii, kakao lub z dodatkiem karmelu otwiera wam mnóstwo słodkich, a jednocześnie kreatywnych możliwości. 

Niezawodny deser z mleka skondensowanego - ratunek, gdy idą goście

Jeśli przewidujecie na wykonanie deseru jeszcze mniej czasu niż godzina, wypróbujcie koniecznie pyszny krem z mleka skondensowanego. Aby się udał, mleko musi być lodowato zimne - prosto z lodówki. Zawartość puszki trzeba zacząć ubijać początkowo na niskich, a następnie coraz wyższych obrotach. W ten sposób powstanie deser na zimno do pucharka lub dodatek np. do babeczek. Wyciskajcie go za pomocą rękawa cukierniczego i posypcie wiórkami czekolady, posypką do ciast lub kawałkami ciasteczek. Możecie też zrobić przekładaniec z takiego kremu z dodatkiem musu owocowego. 

Z naszego podstawowego produktu możecie też przygotować np. ciastka na mleku skondensowanym, kremowy i wilgotny sernik albo oryginalny makowiec

Innym pomysłem jest ciasto. Taka babka wyjdzie nawet cukierniczym żółtodziobom. To dobry wypiek dla debiutantów. Na pewno wyjdzie i zachęci do dalszych eksperymentów. Babkę możecie podać nawet na Święta. Smakiem i wyglądem w niczym nie ustępuje bardziej tradycyjnej babce drożdżowej. 

Szybki deser z mleka skondensowanego - przepis na babkę

Składniki (na foremkę o wym. 25 x 10 cm):

  • 160 ml mleka skondensowanego
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie, do dekoracji (można pominąć): cukier puder, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe lub pokruszone orzechy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zmiksujcie mleko skondensowane z masłem i cukrem waniliowym. 
  2. Do masy wbijajcie kolejno po 1 jajku i miksujcie, aż wszystkie połączą się z resztą masy. 
  3. Dodajcie do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksujcie krótko do połączenia się składników. 
  4. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C.
  5. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia. Wylejcie do niej ciasto i wyrównajcie wierzch. 
  6. Pieczcie w temp. 180 st. C przez 45-50 minut do suchego patyczka.

Wystudzoną babkę posypcie cukrem pudrem lub udekorujcie polewą czekoladową i obsypcie wiórkami kokosowymi lub kawałkami pokruszonych orzechów.