Kochacie placki ziemniaczane w każdej wersji? My też. Dlatego dziś proponujemy wam kolejną wariację na ich temat. Tym razem będzie to regionalny, mało znany przepis, pochodzący z Litwy z terenów Żmudzi. To oszczędny obiad z samych prostych składników. Ziemniaczane placuszki, zwane plackami żmudzkimi bądź blinami żmudzkimi są jedzone również w Polsce, m.in. na Suwalszczyźnie. Tradycyjne bliny bywają serwowane właśnie na obszarach, gdzie mieszkają przedstawiciele mniejszości litewskiej, a więc spotkacie się z nimi np. w Sejnach, Puńsku czy Szypliszkach. Jednak, żeby ich skosztować, wcale nie musicie od razu ruszać na daleką wyprawę - wystarczy, że udacie się do własnej kuchni.

Placki żmudzkie - zapomniany regionalny przysmak

Bliny żmudzkie przygotowuje się z ugotowanych wcześniej ziemniaków i nadziewa aromatycznym farszem. Zwykle mięsnym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować nadzienie wegetariańskie, tzn. grzybowe, szpinakowo-serowe albo podać bliny na słodko, nafaszerowane twarogiem i polane słodką śmietanką lub miodem.

Ziemniaki, używane do tego dania, muszą być ostudzone i przeciśnięte przez praskę bądź przepuszczone przez maszynkę do mięsa. Możecie wykorzystać resztki kartofli z wczorajszego obiadu. Po nadzianiu masy ziemniaczanej wybranym farszem, trzeba je usmażyć partiami na gorącym tłuszczu do zezłocenia. Tradycyjne bliny z wytrawnym nadzieniem podawane są z surówką i kleksem kwaśnej śmietany. Można też polać je wytopionym ze skwarek smalcem. Do przygotowania blinów żmudzkich w podstawowej mięsnej wersji będziecie potrzebować wyłącznie kilku łatwo dostępnych produktów.

Przepis na placki żmudzkie

Składniki:

  • 1 kg mączystych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego)
  • 1 jajko
  • mały pęczek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od farszu - kroimy cebulę w kostkę i szklimy ją na rozgrzanym tłuszczu. Do cebuli dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie na patelnię wrzucamy mielone mięso. Smażymy całość przez kilka minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem;
  2. Czas na masę ziemniaczaną - do rozdrobnionych kartofli dodajemy całe jajko, obie mąki, odrobinę soli i ugniatamy całość dłońmi w jednolite ciasto. Z masy formujemy zgrabne, cienkie, okrągłe placki, na środku każdego rozsmarowujemy łyżkę gotowego farszu i zamykamy masę ziemniaczaną, formując jak kotlety. Lekko rozklepujemy, żeby nie były za grube i żeby kształtem przypominały klastyczne placki ziemniaczane; 
  3. Bliny żmudzkie smażymy na tłuszczu z obu stron.

Placki żmudzkie - wskazówki, dotyczące przygotowania

Jeżeli chcecie, żeby wasze placki były chrupiące i nie nasiąkały tłuszczem z patelni w trakcie smażenia, wystarczy, że do masy ziemniaczanej wlejecie około pół łyżeczki spirytusu lub wódki i wymieszacie. Dla idealnego smaku blinów, ważna jest też właściwa technika smażenia. Placki trzeba wykładać na patelnię dopiero wtedy, gdy olej lub smalec będzie bardzo gorący. Jeśli zrobicie to wcześniej, bliny szybko “wypiją” tłuszcz z patelni. Po usmażeniu przekładajcie placki żmudzkie na talerz wyłożony grubą warstwą papierowych ręczników, przykryjcie je ręcznikami także z wierzchu i lekko odciśnijcie. Dzięki temu pozbędziecie się z blinów nadmiaru oleju.