Tradycyjny rosół w większości polskich domów podaje się z gotowym makaronem, ale nie zawsze tak było. Dawniej, gdy nie można go było tak łatwo dostać w sklepach (lub w ogóle), trzeba było zrobić go samodzielnie. Mało kto miał na to czas czy ochotę, dlatego rosół częściej przyrządzało się np. z lanymi kluskami, kluskami kładzionymi, a nawet ziemniakami. Istnieje jeszcze jedna, choć obecnie bardzo mało znana alternatywa. To knedle z macy, które pochodzą z tradycyjnej kuchni żydowskiej. Szykuje się je bardzo łatwo i są genialne w smaku. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny rosół z dodatkiem knedli z macy.
Przepis na rosół z knedlami z macy
Składniki na wywar:
- 1 kura rosołowa
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 białe cebula
- kawałek selera korzeniowego
- kilka łodyg lubczyku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
- sól do smaku
Składniki na knedle z macy:
- 6 sztuk macy
- 2 jajka
- 1 łyżka smalcu
- pół szklanki zimnej wody
- mielony, czarny pieprz
- szczypta imbiru
- sól
Dodatkowo: drobno posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Opalcie cebulę nad kuchenką. Możecie też przekroić warzywo na pół i podpiec na suchej, nieprzywierającej patelni.
- Następnie oczyszczone, umyte mięso włóżcie do garnka razem z cebulą i jej łupiną. Wsypcie też przyprawy i całość zalejcie wodą. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie na małym ogniu przez 2 godziny.
- Po tym czasie dodajcie obrane warzywa. Posólcie i gotujcie jeszcze 40-60 minut. Pod koniec wsypcie łyżkę cukru.
- W międzyczasie, gdy rosół będzie się gotował, weźcie się za knedle. Bardzo drobno rozkruszcie macę - możecie włożyć ją do foliowego woreczka i potraktować wałkiem do ciasta (dokładnie tak samo robi się z herbatnikami przeznaczonymi na spód sernika na zimno).
- Następnie wbijcie 2 jajka do miski, dodajcie wodę i roztrzepcie. Zalejcie nimi pokruszoną macę i dodajcie jeszcze roztopiony, ostudzony smalec. Doprawcie, wymieszajcie i odstawcie na godzinę.
- Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujcie z masy knedle i wrzućcie do wrzącej, osolonej wody. Gotujcie je przez 10 minut od momentu wypłynięcia i wyciągnijcie za pomocą łyżki cedzakowej.
- Gotowy rosół podawajcie z mięciutkimi knedlami, posypanymi natką pietruszki.