Tradycyjny rosół w większości polskich domów podaje się z gotowym makaronem, ale nie zawsze tak było. Dawniej, gdy nie można go było tak łatwo dostać w sklepach (lub w ogóle), trzeba było zrobić go samodzielnie. Mało kto miał na to czas czy ochotę, dlatego rosół częściej przyrządzało się np. z lanymi kluskami, kluskami kładzionymi, a nawet ziemniakami. Istnieje jeszcze jedna, choć obecnie bardzo mało znana alternatywa. To knedle z macy, które pochodzą z tradycyjnej kuchni żydowskiej. Szykuje się je bardzo łatwo i są genialne w smaku. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny rosół z dodatkiem knedli z macy. 

Przepis na rosół z knedlami z macy

Składniki na wywar:

  • 1 kura rosołowa
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 białe cebula
  • kawałek selera korzeniowego
  • kilka łodyg lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
  • sól do smaku

Składniki na knedle z macy:

  • 6 sztuk macy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka smalcu
  • pół szklanki zimnej wody
  • mielony, czarny pieprz
  • szczypta imbiru
  • sól

Dodatkowo: drobno posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Opalcie cebulę nad kuchenką. Możecie też przekroić warzywo na pół i podpiec na suchej, nieprzywierającej patelni.
  2. Następnie oczyszczone, umyte mięso włóżcie do garnka razem z cebulą i jej łupiną. Wsypcie też przyprawy i całość zalejcie wodą. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie na małym ogniu przez 2 godziny. 
  3. Po tym czasie dodajcie obrane warzywa. Posólcie i gotujcie jeszcze 40-60 minut. Pod koniec wsypcie łyżkę cukru. 
  4. W międzyczasie, gdy rosół będzie się gotował, weźcie się za knedle. Bardzo drobno rozkruszcie macę - możecie włożyć ją do foliowego woreczka i potraktować wałkiem do ciasta (dokładnie tak samo robi się z herbatnikami przeznaczonymi na spód sernika na zimno). 
  5. Następnie wbijcie 2 jajka do miski, dodajcie wodę i roztrzepcie. Zalejcie nimi pokruszoną macę i dodajcie jeszcze roztopiony, ostudzony smalec. Doprawcie, wymieszajcie i odstawcie na godzinę. 
  6. Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujcie z masy knedle i wrzućcie do wrzącej, osolonej wody. Gotujcie je przez 10 minut od momentu wypłynięcia i wyciągnijcie za pomocą łyżki cedzakowej. 
  7. Gotowy rosół podawajcie z mięciutkimi knedlami, posypanymi natką pietruszki.