Mleko skondensowane to odparowane zwykłe mleko z dodatkiem cukru. Czasami jeszcze dodaje się do niego kakao. Takie mleko, w wersji kajmakowej, może również smakować jak krówki. Kajmak od klasycznego mleka zagęszczonego różni się tym, że zamiast zwykłego cukru w składzie znajdziemy cukier skarmelizowany. Produkt znajdziecie też w wariancie waniliowym. Te kilka smaków daje sporo możliwości. Wystarczy otworzyć puszkę. Nie będzie to puszka Pandory, a pełna słodyczy. Produkt nie sprawia żadnych problemów podczas przerabiania go na dowolny deser z mleka skondensowanego. Z deserem na jego bazie poradzą sobie nawet „niedzielni” cukiernicy. 

Jak wykorzystać mleko skondensowane w deserach?

Macie puszkę mleka skondensowanego, sok z 3 cytryn, a w szafce z przekąskami duże opakowanie herbatników? To wszystkie składniki na 10-minutowy deser z mleka skondensowanego, który wygląda jak tiramisu, a smakuje jeszcze lepiej. 

Z mleka skondensowanego z dodatkiem deserowej i mlecznej czekolady zrobicie też nową, uwspółcześnioną wersję bloku czekoladowego lub domowe lody z dodatkiem soku owocowego, płatków owsianych i śmietany kremówki. 

Innym deserem (który równie dobrze może być również dodatkiem do ciast, ciasteczek i lodów) może być kremowy, gęsty deser z mleka skondensowanego. Zastosować możecie do niego zarówno mleko słodzone, jak i bez cukru, jeśli macie w planach wykorzystać go jako dodatek do innych słodkości. Jeśli chcecie sami dostosować poziom słodyczy i dosłodzić mleko samemu, korzystajcie z cukru pudru. Zwykłe kryształki mogą pozostać niezmielone, w całości, a nam zależy na kremowości, gęstości i puszystości. Aby deser się udał, puszkę trzeba wcześniej porządnie schłodzić.

Deser z mleka skondensowanego jest dziecinnie prosty. Istotne jest, by nie ubijać kremu zbyt długo. W przeciwnym razie zamiast piany uzyskacie masę o konsystencji miękkiego masła (chyba, że właśnie na takim efekcie wam zależy).

Deser z mleka skondensowanego - przepis 

Składniki:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego prosto z lodówki
  • Dodatkowo, jeśli korzystacie z niesłodzonego mleka: cukier puder (ilość wg uznania)

Sposób przygotowania:

  1. Przelejcie mleko do misy miksera.
  2. Ubijajcie najpierw na niskich obrotach, a następnie stopniowo zwiększajcie prędkość. 
  3. Jeśli korzystacie z mleka niesłodzonego, podczas ubijania dodawajcie partiami cukier puder i sprawdzajcie smak masy. 

Gotowy krem z mleka skondensowanego możecie podawać np. z wiórkami kokosowymi lub posypką czekoladową. Nadaje się też do przełożenia pucharków oraz do ciast i jako dekoracja do podania lodów.