Przepisy na przepyszne ciasta do pieczenia trzymam w osobnej części zeszytu z przepisami. W zakładce “leniuszek”, choć nie jest do końca prawdą, że nie trzeba przy nich nic robić. Na przykład trzeba naszykować blachę i kupić ciastka, które będą stanowiły warstwy ciasta. Trzeba też nabyć śmietanę lub serek mascarpone albo też inny produkt, który posłuży nam jako krem. I oczywiście trzeba mieć dobry pomysł. Bez pomysłu żadne ciasto się nie uda, nawet przy zgromadzeniu najlepszych składników. 

Ciasta bez pieczenia – co nadaje się na spód deseru? 

Jeśli nie zamierzacie piec ciasta, lecz chcecie zrobić deser z gotowych składników, przydadzą wam się np. czekoladowe ciastka typu markizy, z których po zdjęciu masy i zmiażdżeniu uzyskacie smaczne, kakaowe drobinki. Wystarczy zmieszać z nimi miękkie masło (trzymane w temperaturze pokojowej), by uzyskać plastyczną masę, którą z powodzeniem możecie wylepić spód blachy.

Innym sposobem na uzyskanie przyjemnej warstwy ciasta, są biszkopty. Można je pokruszyć lub położyć w całości na dnie blachy. W przeciwieństwie do innych ciastek, przyjemnie nasiąkają nałożonym na nie kremem lub galaretką, co powoduje, że idealnie imitują nasączoną warstwę pieczonego własnoręcznie biszkoptu. Oprócz tego można użyć na spód takiego deseru krakersów, kruchych ciasteczek lub herbatników.   

Deser z mlekiem skondensowanym - przepis 

Składniki: 

  • 900 ml mleka skondensowanego 
  • 3 duże cytryny 
  • 700 g ciastek czekoladowych 

Dodatkowo: kakao do posypania deseru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie dokładnie cytryny, wyciśnijcie z nich sok. 
  2. Otwórzcie puszkę mleka skondensowanego, wylejcie do garnka, dodajcie sok z cytryny i zmiksujcie. 
  3. Wyłóżcie blaszkę papierem do pieczenia lub posmarujcie je masłem. 
  4. Ułóżcie na dnie blachy ciastka czekoladowe ciastka. 
  5. Na ciastka wylejcie masę z mleka skondensowanego. 
  6. Przykryjcie kolejną warstwą ciastek. 
  7. Znów nałóżcie warstwę masy. 
  8. Takich warstw powinniście uzyskać około 5. 
  9. Wierzch deseru obficie posypcie gorzkim kakao, jeśli go używacie.
  10. Gotowy deser z mlekiem skondensowanym włóżcie do lodówki na przynajmniej 2 godziny.