Wielu z nas kocha smak i aromat kawy, ale nie każdemu ona służy. Jeśli jesteście w tej grupie, wcale nie musicie rezygnować z codziennej dawki pobudzenia. Zamiast małej czarnej, możecie zaparzyć inny smakowity napój, który nie tylko dodaje energii, ale ma też masę cennych wartości odżywczych. Poznajcie najlepszy zamiennik kawy i wprowadźcie go do codziennego menu.

Co pić zamiast kawy?

Zdrowszą alternatywą kawy jest chai masala, czyli czarna herbata z przyprawami korzennymi, popularna w Indiach. Smak napoju wskazuje już sama jego nazwa, gdyż pochodzi ona od słów chai, czyli herbata oraz masala, czyli ostre przyprawy. Co prawda konkretny skład mieszanki masala zależy od danego regionu i mogą znajdować się w nim różne połączenia aromatycznych dodatków, ale zawsze obowiązkowe są imbir, cynamon, kardamon i goździki. Oprócz tego podstawowego zestawu często wyczujemy tam również gałkę muszkatołową, anyż, pieprz, kolendrę, kumin, szafran, a nawet liść laurowy. Taką herbatę zwykle pije się z mlekiem, a jako dodatek można użyć odrobiny cukru trzcinowego lub innego ulubionego słodzidła. Tak przygotowany napój to prawdziwie rozkoszna mieszanka, zachwycająca aksamitną konsystencją i wyrazistym korzennym smakiem oraz zapachem. Zalety tej mieszanki nie kończą się jednak na walorach smakowych, gdyż świetnie działa też na cały organizm.

Herbata chai masala - właściwości

Wielu miłośników ciepłych napojów zastanawia się, czy herbata chai jest zdrowa, tymczasem okazuje się, że ten napój działa znacznie lepiej niż kawa. Pobudzenie nie jest jednak jedyną zaletą tego napoju, gdyż lista jego właściwości jest całkiem długa:

  • działa rozgrzewająco,
  • wzmacnia odporność,
  • poprawia trawienie,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo,
  • wspiera pracę wątroby i żołądka,
  • dodaje energii,
  • pomaga regulować ciśnienie,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • rozluźnia i poprawia nastrój.

Jaka herbata do masala chai?

Jak przyrządzić chai masala? Bazą całego  napoju jest oczywiście czarna herbata, dlatego nie powinna być ona przypadkowa. Oryginalnie najczęściej używa się do tego mocnej herbaty Assam, ale równie dobrze sprawdzi się też ta z Ceylonu. W domowym warunkach możemy jednak wykorzystać inną, dowolną czarną herbatę. Ważne tylko, aby była to mocna mieszanka, która nie straci wyrazistości po wymieszaniu z mlekiem i dodatkami. 

Chai masala - przepis

Przepis na chai masala nie jest trudny, ale przygotowuje się go inaczej niż tradycyjną herbatę. W tym przypadku nie zalewamy wrzątkiem naparu, a przygotowujemy odwar, gotując mieszankę w garnku. Jeśli chodzi o dodatki, to możemy kupić gotową mieszankę masala lub po prostu wymieszać wymienione wyżej przyprawy korzenne w dowolnych proporcjach.

Jak przygotować chai masala? Na początku wlewamy do garnka mleko z wodą w proporcji 1:1, a następnie wrzucamy tam wszystkie przyprawy i gotujemy przez około 15 minut na wolnym ogniu. Dopiero po takim czasie wsypujemy do garnka liście herbaty i parzymy jeszcze przez około 5 minut. Tak przygotowany odwar odcedzamy przez sitko i słodzimy według uznania.