Chrupiące i rumiane packi z cukinii to idealny pomysł na wiosenny obiad. Wystarczy niewiele składników, aby wyczarować sycący i bardzo smaczny posiłek. Są dwa sposoby przygotowywania idealnych złotych krążków. Jedni mielą cukinię na papkę, inni zaś ścierają ją na tarce o dużych oczkach. Dzięki tej drugiej metodzie uzyskacie chrupiący wierzch i złocistą skórkę. Zdarza się jednak, że niewystarczająco odciśnięty nadmiar płynu nadal wycieka z placków podczas smażenia. Pryskający na wszystkie strony tłuszcz daje się we znaki i brudzi całą kuchenkę, a wy kończycie z niesmacznymi, paćkowatymi plackami. Mamy na to prosty sposób. Sprawdźcie poniżej nasz przepis, a zapomnicie o nieudanych placuszkach warzywnych. 

Jak zrobić najbardziej chrupiące placki z cukinii?

Musicie zaopatrzyć się w rzecz, która towarzyszyła wam praktycznie od najmłodszych lat. Chodzi o czystą pieluszkę tetrową lub gazę. Jeśli nie macie w domu żadnego z tych materiałów, łatwo kupicie je zarówno w aptekach, jak i sklepach drogeryjnych.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1/3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo koniecznie: czysta pielucha/szmatka tetrowa lub gaza.

Przygotowanie:

  1. Obie cukinie dokładnie obmyjcie z piasku i drobnych zanieczyszczeń;
  2. Zetrzyjcie je na tarce o większych oczkach;
  3. Przełóżcie do pieluchy tetrowej cały starty miąższ. Zwiążcie i zawieście nad zlewozmywakiem;
  4. Odczekajcie około 30 minut, aż wszystkie soki odciekną;
  5. Po tym czasie należy wyżąć szmatkę tak, aby w środku cukinie były suche;
  6. Przełóżcie starty, odciśnięty miąższ do miski i połączcie z mąką pszenną;
  7. Doprawcie masę solą, pieprzem, papryką w proszku i startym ząbkiem czosnku;
  8. Wbijcie do niej jajka i dodajcie serek śmietankowy;
  9. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem kładźcie niewielkie porcje masy na placki;
  10. Smażcie je na złocisty kolor z obu stron;
  11. Gotowe placki przełóżcie na ręcznik papierowy, aby mogły swobodnie odciec z nadmiaru tłuszczu. Placki z cukinii najlepiej smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany oraz posiekanego szczypiorku. Możecie podawać je także z gulaszem wieprzowym, podobnie jak placki ziemniaczane.

Jaka cukinia będzie najlepsza na placki?

Cukinia na placki powinna być jak najmłodsza. Do placków wybierajcie twarde okazy, o smukłej i lśniącej skórce. Młoda cukinia, zarówno ta zielona, jak żółta, będzie zawierać niewiele nasion, ze względu na swoje proporcje. Gniazda nasienne nie zdążyły się w niej jeszcze rozwinąć, dzięki czemu uzyskacie zwarty i świeży miąższ.