Zakwas z włoszczyzny „podkarmi” pożyteczne bakterie w jelitach, a jednocześnie, dzięki różnorodności warzyw, będzie miał ciekawszy smak niż zakwas z jednego warzywa. Z jakich jeszcze powodów warto po niego sięgnąć?
Dlaczego warto pić kwas z włoszczyzny?
Zakwas wielowarzywny możecie przygotować o każdej porze roku. Zimą, gdy warzywa korzeniowe mają najwięcej smaku, będzie on bardziej intensywny niż wiosną i latem. Kwas z włoszczyzny ułatwia przyswajanie i trawienie potraw oraz pobudza produkcję soku żołądkowego, niezbędnego w procesie trawienia. Zakwas, poza tym, że jest smaczny, pomaga poradzić sobie z zaburzeniami trawienia i łaknienia. Działa też na wzdęcia i bóle brzucha.
Ferment z włoszczyzny, dzięki obecności różnych warzyw, będzie miał też jeszcze więcej witamin niż kwas spod innych kiszonek. W przepisie pojawia się m.in. korzeń selera, którego kisi się rzadko, a jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej aż 2x więcej niż cytrusy). Seler korzeniowy ma też aż 86 innych cennych dla organizmu substancji, w tym kompleks witamin z grupy B, fosfor oraz kwas foliowy. Działa on też oczyszczająco i usuwa nadmiar wody z organizmu.
Fermentowany napój z włoszczyzny - przepis
Składniki (na słój o pojemności 4 l):
- 4-5 marchewek
- 3-4 korzenie pietruszki
- 3-4 łodyżki selera naciowego (lub kawałek selera w korzeniu)
- kilka ząbków czosnku, obranych i pokrojonych wzdłuż na plasterki*
- kilka liści laurowych
- garstka ziela angielskiego
- garstka nasion kopru włoskiego
- 3,3-3,5 litra przegotowanej i wystudzonej wody
- 1 nieczubata soli niejodowanej kłodawskiej (na każdy litr wody)
*Jeśli chcecie osiągnąć mniej intensywny smak napoju, możecie pominąć czosnek.
Sposób przygotowania:
- Umyjcie i obierzcie łodygi selera oraz pozostałe warzywa korzeniowe.
- Włóżcie do słoja włoszczyznę, liście laurowe, nasiona kopru włoskiego, ziele angielskie i ewentualnie czosnek.
- Zalejcie solanką i zakręćcie słoik. Pozostawcie w temperaturze pokojowej na ok. tydzień. Napój z włoszczyzny trzymajcie w ciemnym miejscu.
- Po upływie tygodnia przelejcie kwas do butelek i wstawcie do lodówki.
Jak pić zakwas z włoszczyzny?
Ze względu na fakt, że w napoju jest sporo soli, rozcieńczcie go w wodzie przed wypiciem w proporcjach 1:1 lub 1:2 (1 część kwasu do 2 części wody). Pijcie nie więcej niż 1 szklankę rozcieńczonego kwasu dziennie. Jeśli wolicie ferment z włoszczyzny w wersji czystej, dziennie najlepiej wypijać najwyżej pół szklaneczki. Seler i korzeń pietruszki są częstymi alergenami, dlatego jeśli wiecie, że macie na nie uczulenie, wybierzcie zakwas z innych warzyw. Niezależnie od tego, jaki zakwas wybierzecie, pijcie go regularnie, a wkrótce odczujecie efekty. Znikną opuchnięcia, będziecie czuć się lżejsi, a żołądek szybciej „rozprawi się” nawet z tłustymi i ciężkostrawnymi daniami - bez niekomfortowego uczucia ciężkości.
Co ciekawe, jeśli przy przelewaniu kwasu zostawicie ok. 1 cm warstwę napoju, „zaszczepi” on kolejną porcję cennego zdrowotnie płynu. Kwas przygotowany na bazie starego będzie nieco mniej aromatyczny, ale równie wartościowy.
Źródło: HajduczekNaturalnie.pl
Komentarze