Jeśli często pieczecie ciasta przekładane kremem lub muffinki, na pewno macie już swoje stałe, popisowe przepisy na krem czy masę. Często jednak wybór zawężony jest do 2 typów: klasycznego kremu maślanego jak z dawnych lat lub nieco lżejszej masy śmietanowej. Jak zrobić wyśmienity, a jednocześnie uniwersalny krem do ciast i innych słodkości? Nasz krem do deserów świetnie łączy zalety 2 klasycznych kremów do ciast: maślanego i nieco lżejszego, śmietanowego. Jest on jednak bardziej „plastyczny” niż obie te masy, a to dzięki galaretce.

Krem do deserów z galaretką - dlaczego jest tak wszechstronny?

Konkretnym super składnikiem jest tutaj żelatyna, która dodatkowo wiąże masę. Nie obawiajcie się, że krem nabierze smaku wybranej galaretki. W przepisie znajduje się na tyle kremowych i tłuściutkich składników - budyniu, masła i śmietany, że stłumią one jej smak. Po galaretkę sięgamy tu głównie ze względów praktycznych, a jednocześnie dla koloru. Cytrynowa galaretka ładnie ożywi kolor bladej masy. 

Krem do deserów z galaretką nadaje się nie tylko do przekładania i tynkowania tortów, ale również do:

Uniwersalny krem do deserów - przepis

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie galaretki w dowolnym smaku (najlepiej cytrynowa lub inna w jasnym kolorze)
  • 200 g (1 kostka) masła w temperaturze pokojowej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 100 g (1/3 szklanki) cukru

Sposób przygotowania:

  1. Ugotujcie budynie w mleku z dodatkiem żółtek.
  2. Jeszcze ciepły budyń połączcie z galaretką (w proszku) i wymieszajcie dokładnie na gładką masę. 
  3. Dodajcie do masy masło i cukier, dokładnie zmiksujcie na gładko.
  4. W osobnym naczyniu ubijcie na sztywno śmietankę. 
  5. Delikatnymi ruchami wmieszajcie bitą śmietanę do masy budyniowo-maślanej. Odstawcie na chwilę, aż masa zgęstnieje i przestygnie. 
  6. Przestygniętą masę przełóżcie do rękawa i ozdóbcie nią gotowe wypieki. 
  7. Włóżcie gotowy wypiek z kremem do lodówki, aby krem się usztywnił. 

Jeśli nie planujecie w tej chwili wykorzystywać masy, przełóżcie ją do miski, nakryjcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki. Wyjmijcie z lodówki na chwilę przed wykorzystaniem.