100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady na polewę (może być mleczna, może być pół na pół mleczna i gorzka)
150 g masła
3 jajka
230 – 240 g cukru
cukier wanilinowy
100 g mąki
szczypta soli
100 ml śmietanki 30%
1.Połamaną w kawałki czekoladę (gorzką 100g) i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej i odstawiamy by masa przestygła. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym (biała puszysta masa). Cały czas ucierając dodajemy po łyżce rozpuszczoną masę czekoladową, a następnie mąkę, szczyptę soli i śmietanę. Ciasto wlewamy na blaszkę (tortownicę) i pieczemy ok 25-30 min w 175 stopniach. Po wystygnięciu przekładamy brownie na drugą stronę. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej i posypujemy skórką pomarańczową lub innymi owocami.
Komentarze