Brownie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Brownie

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady na polewę (może być mleczna, może być pół na pół mleczna i gorzka)
    150 g masła
    3 jajka
    230 – 240 g cukru
    cukier wanilinowy
    100 g mąki
    szczypta soli
    100 ml śmietanki 30%

Brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połamaną w kawałki czekoladę (gorzką 100g) i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej i odstawiamy by masa przestygła. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym (biała puszysta masa). Cały czas ucierając dodajemy po łyżce rozpuszczoną masę czekoladową, a następnie mąkę, szczyptę soli i śmietanę. Ciasto wlewamy na blaszkę (tortownicę) i pieczemy ok 25-30 min w 175 stopniach. Po wystygnięciu przekładamy brownie na drugą stronę. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej i posypujemy skórką pomarańczową lub innymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy