Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. W towarzystwie ziemniaków i mizerii często gości na stole podczas niedzielnych obiadów. Żeby smakował wyśmienicie, bardzo ważne jest, by był przygotowany z dobrego i świeżego mięsa. Liczy się także jego odpowiednie przyprawienie, panierowanie i smażenie. Jeśli zastosujecie prosty, ale genialny patent – wasze kotlety będą rozpływać się w ustach.

Patent na przepyszne kotlety schabowe

Niewiele osób dba o to, żeby dobrze przygotować mięso przed jego panierowaniem. Jest to błędem, ponieważ odpowiednie namoczenie sprawi, że kotlety wyjdą wtedy soczyste i delikatne. Mięso najlepiej namoczyć w mleku z jajkiem lub w domowym bulionie.

Dzięki tej metodzie kotlety schabowe nigdy nie wyjdą wam suche lub twarde. Rozbite mięso umieśćcie w takiej prostej marynacie na kilka godzin, a następnie wystarczy je obtoczyć w bułce tartej lub mące.

Jak zrobić niezwykle chrupiącą panierkę do kotletów?

Jeśli chcecie, żeby panierka kotletów była jeszcze bardziej chrupiąca, musicie ubić jajka, zanim obtoczycie w nich kotlety. Róbcie to do momentu, aż powstanie spora piana. Dzięki temu panierka wyjdzie wtedy też bardzo puszysta.

Możecie również wykorzystać drugi patent, który polega na obtoczeniu kotletów w bułce tartej, a następnie kaszce kukurydzianej. Będą one wtedy perfekcyjnie chrupiące i złociste. Jeśli będziecie smażyć kotlety na oleju – dodajcie do niego łyżkę masła, a potrawa nabierze wspaniałego aromatu.