Placki ziemniaczane świetnie smakują z sosem pieczarkowym, gulaszem lub jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną. Ich przygotowanie bywa  jednak dość pracochłonne, jeżeli trzemy ziemniaki na tarce. W przypadku niewielkiej liczby nie robi to zbytniej różnicy, natomiast jeśli zamierzamy przygotować górę placków, zmienia to postać rzeczy. Jeżeli lubicie miękkie i puszyste placki ziemniaczane na obiad, ten trik jest z pewnością dla was. 

Jak w szybki sposób zrobić dużą ilość placków ziemniaczanych?

Mozolne tarcie na mandolinie czy tarce nie zda tutaj egzaminu. Z kolei wrzucenie kawałków ziemniaków do blendera sprawi, że placki będą wodniste i mało kleiste. Będzie to skutkować pryskaniem oleju na patelni i nieprzyjemnym zapachem przypalenia.

Najlepiej wycisnąć kawałki ziemniaków w wyciskarce wolnoobrotowej. W sokowirówce nie uzyskamy podobnego rezultatu. Przed użyciem wyciskarki wystarczy drobno pokroić warzywa i oddzielić sok od miąższu. Wytrącającą się na powierzchni soku skrobię, dodajemy następnie do pulpy. To sprawi, że nasze placki ziemniaczane będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do pulpy dodajemy też jajko i mąkę ziemniaczaną.

Dlaczego placki ziemniaczane ciemnieją i są gorzkie?

To popularne danie z ziemniaków jest stale przygotowywane w polskich domach. Jeżeli chcemy, aby nasze placki były smaczne i chrupiące za każdym razem, wystarczy trzymać się właściwych proporcji i ziemniaków typu C. Jednak czasem to nie wystarczy, aby były idealne. Przez dodatek świeżo zmielonego czarnego pieprzu stają się gorzkie i nieapetyczne. To samo tyczy się źle przysmażonej cebuli, która zamiast nadać smaku naszemu daniu, psuje go. Wybierzmy pieprz ziołowy lub suszoną cebulę, jeżeli obawiamy się niechcianych rezultatów.

Jeżeli nie chcecie, aby placki ziemniaczane ściemniały, musicie do nich dodać dużą łyżkę śmietany. To zabezpieczy całą masę i pozwoli cieszyć się rumianymi plackami. Nie dolewajcie natomiast soku z cytryny - to prawda, że zapobiega ona ciemnieniu ziemniaków, jednak z tym dodatkiem, mogą nie zmięknąć pod wpływem temperatury smażenia i wyjść zbyt twarde.