Ogórki małosolne to szczególny dodatek do obiadu, który może być z powodzeniem serwowany do bitek wołowych, kotletów mielonych czy tradycyjnych kotletów schabowych. Przygotowuje się je w zaledwie kilka minut, a zjada - jeszcze szybciej. Zawsze trzeba pamiętać o przyprawach takich, jak ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy oraz czosnek. Korzeń chrzanu tym razem polecamy zastąpić czymś znacznie lepszym. Dzięki niemu ogórki będą jędrne, wyraziste w smaku i zyskają jeszcze więcej wartości odżywczych. A surowiec na tę kiszonkę najlepiej pozyskać z własnego ogródka. 

Dlaczego ogórki gruntowe żółkną?

Macie swoją małą uprawę ogórków? Jesteście przerażeni tym, jak szybko potrafią żółknąć podczas rozrostu? Podpowiemy wam, czym może być to spowodowane:

  • niedoborem substancji mineralnych, takich jak magnez czy azot
  • chorobą, np. mączniakiem rzekomym roślin dyniowatych
  • przez niedobór wilgoci w glebie
  • przelaniem, gdy dochodzi do zalania korzeni ogórków gruntowych i samoistnego gnicia
  • poparzenia mi słonecznymi - nie powinniśmy podlewać ogórków w ciągu dnia, a dopiero wieczorem

Jak zrobić ogórki małosolne bez korzenia chrzanu?

Przygotujcie wcześniej wyparzone słoiki wraz z pokrywkami. Mogą być te, które już macie sprawdzone, aby nie zawieść się na nowo kupionych sztukach. Przetrzyjcie dodatkowo pokrywki spirytusem lub octem, aby je zdezynfekować i ustrzec się przed niechcianymi bakteriami. Składnikiem, który będziemy dodawać do ogórków małosolnych zamiast korzenia chrzanu, jest korzeń świeżego imbiru. Pamiętajcie, że najlepszy będzie ekologiczny imbir, który jest znacznie mniejszy i przede wszystkim żółtawy w środku. Ma intensywniejszy smak i zapach, nieporównywalny z tym dostępnym w supermarketach. Możecie również wyhodować go sami w ziemi lub doniczce - wtedy walory smakowe będą zdecydowanie najlepsze.

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych - najlepiej tych mniejszych
  • 1 łyżka soli kłodawskiej na każdy litr wrzącej wody
  • 2 gałązki kopru
  • 2-3 plastry korzenia imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku na każdy zapełniony słoik

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyjcie i sparzcie w gorącej wodzie.
  2. Wyszorujcie je i pozbądźcie się delikatnych kolców.
  3. Do słoików wsypcie przyprawy, takie jak koper oraz imbir.
  4. Podzielcie czosnek na pół i dodajcie do słoików.
  5. Ułóżcie ciasno ogórki w słoikach.
  6. Zalejcie wrzącą i osoloną wodą.
  7. Dokładnie obciążcie je szklanką, która zmieści się w otworze słoika.
  8. Dodatkowo możecie owinąć je gazą, aby do środka nie wleciały muszki owocówki.
  9. Po około 2 dniach ogórki małosolne z imbirem są gotowe do jedzenia.