Ogórki małosolne to szczególny dodatek do obiadu, który może być z powodzeniem serwowany do bitek wołowych, kotletów mielonych czy tradycyjnych kotletów schabowych. Przygotowuje się je w zaledwie kilka minut, a zjada - jeszcze szybciej. Zawsze trzeba pamiętać o przyprawach takich, jak ziele angielskie, pieprz, sól, liść laurowy oraz czosnek. Korzeń chrzanu tym razem polecamy zastąpić czymś znacznie lepszym. Dzięki niemu ogórki będą jędrne, wyraziste w smaku i zyskają jeszcze więcej wartości odżywczych. A surowiec na tę kiszonkę najlepiej pozyskać z własnego ogródka.
Dlaczego ogórki gruntowe żółkną?
Macie swoją małą uprawę ogórków? Jesteście przerażeni tym, jak szybko potrafią żółknąć podczas rozrostu? Podpowiemy wam, czym może być to spowodowane:
- niedoborem substancji mineralnych, takich jak magnez czy azot
- chorobą, np. mączniakiem rzekomym roślin dyniowatych
- przez niedobór wilgoci w glebie
- przelaniem, gdy dochodzi do zalania korzeni ogórków gruntowych i samoistnego gnicia
- poparzenia mi słonecznymi - nie powinniśmy podlewać ogórków w ciągu dnia, a dopiero wieczorem
Jak zrobić ogórki małosolne bez korzenia chrzanu?
Przygotujcie wcześniej wyparzone słoiki wraz z pokrywkami. Mogą być te, które już macie sprawdzone, aby nie zawieść się na nowo kupionych sztukach. Przetrzyjcie dodatkowo pokrywki spirytusem lub octem, aby je zdezynfekować i ustrzec się przed niechcianymi bakteriami. Składnikiem, który będziemy dodawać do ogórków małosolnych zamiast korzenia chrzanu, jest korzeń świeżego imbiru. Pamiętajcie, że najlepszy będzie ekologiczny imbir, który jest znacznie mniejszy i przede wszystkim żółtawy w środku. Ma intensywniejszy smak i zapach, nieporównywalny z tym dostępnym w supermarketach. Możecie również wyhodować go sami w ziemi lub doniczce - wtedy walory smakowe będą zdecydowanie najlepsze.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych - najlepiej tych mniejszych
- 1 łyżka soli kłodawskiej na każdy litr wrzącej wody
- 2 gałązki kopru
- 2-3 plastry korzenia imbiru
- 3-4 ząbki czosnku na każdy zapełniony słoik
Sposób przygotowania:
- Ogórki dokładnie umyjcie i sparzcie w gorącej wodzie.
- Wyszorujcie je i pozbądźcie się delikatnych kolców.
- Do słoików wsypcie przyprawy, takie jak koper oraz imbir.
- Podzielcie czosnek na pół i dodajcie do słoików.
- Ułóżcie ciasno ogórki w słoikach.
- Zalejcie wrzącą i osoloną wodą.
- Dokładnie obciążcie je szklanką, która zmieści się w otworze słoika.
- Dodatkowo możecie owinąć je gazą, aby do środka nie wleciały muszki owocówki.
- Po około 2 dniach ogórki małosolne z imbirem są gotowe do jedzenia.
Komentarze