Ta fantastyczna nocna owsianka skrywa w sobie wyjątkowo cenny składnik - siemię lniane. Produkt ten odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Poza tym znajdziecie w niej również mleko, masło orzechowe, płatki owsiane i dużą ilość pysznych, sezonowych owoców. Jeśli macie ochotę jej spróbować, to poniżej zdradzamy jak ją przygotować. 

Nocna owsianka z siemieniem lnianym – właściwości 

Nocna owsianka idealnie sprawdzi się na pożywne śniadanie. Dodatkowo możecie ją przygotować w słoiku i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Nie tylko dostarczy wam dużej ilości energii, ale również sprawi, że będziecie syci jeszcze przez długi czas.  

Ponadto obecność siemienia lnianego pozytywnie wpłynie na wasz układ pokarmowy. Warto zaznaczyć, że składnik ten jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nocna owsianka jest nie tylko wyjątkowo zdrowa, ale również pyszna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom lekkich, owocowych deserów i słodkich, pożywnych śniadań.

Nocna owsianka z siemieniem lnianym – przepis 

Nocna owsianka to doskonale zbalansowana kompozycja smaków, która stanowi idealną propozycję na pożywne śniadanie. Nazywa się "nocna", ponieważ przyrządza się ją wieczorem i zostawia na całą noc w lodówce, żeby rano można było tylko podać ją na stół, udekorować świeżymi owocami i zjeść ze smakiem. Jest to więc śniadanie idealne dla wszystkich, którzy o poranku mają mało czasu na przygotowania. 

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 200 - 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • garść borówek lub innych ulubionych sezonowych owoców

Sposób przygotowania:

Do miski wrzućcie płatki owsiane i siemię lniane. Wlejcie mleko. Dodajcie masło orzechowe i syrop z agawy. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie przełóżcie do czystego oraz suchego naczynia. Tak przygotowaną owsiankę zakryjcie folią do żywności i wstawcie do lodówki na całą noc.  

Następnego dnia udekorujcie z wierzchu nocną owsiankę świeżymi borówkami lub truskawkami albo bananami, gruszkami, w zależności od tego, jakie owoce akurat macie pod ręką. Jeśli chcecie, możecie ją również posypać kakao. Świetnie smakuje z dodatkiem orzechów laskowych lub włoskich. Warto je wcześniej rozdrobnić i uprażyć na suchej patelni. Niektórzy dodają do takiej owsianki również żurawinę, rodzynki, a nawet domowej roboty konfiturę. W każdej wersji  to danie wspaniale smakuje i dodaje mnóstwa energii.