Nie trzeba wysokich, wystawnych tortów, by zrobić na innych wrażenie deserem. Puszysty krem karmelowy to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie przepadają za przesiadywaniem w kuchni i robieniem deserów, a mimo to chcą sprawić przyjemność swoim bliskim. Przepis jest spełnieniem marzeń każdego łasucha. Jest też banalnie prosty dla każdego początkującego domowego cukiernika – ale tę informację możecie zachować dla siebie, nikt nie musi o tym wiedzieć. Niech inni myślą, że kosztował was sporo zachodu.

Krem karmelowy - uniwersalny do wielu deserów 

Krem karmelowy ze śmietaną będzie doskonałym zamiennikiem dla klasycznej bitej śmietany. Nadaje się do wielu typów deserów: nie tylko do ciast czy tortów na specjalne okazje, ale również na co dzień do śniadaniowych placuszków czy obiadowych naleśników na słodko. Wykorzystacie go również w deserach na zimno  jako główny składnik pucharków. Wystarczy po przygotowaniu przełożyć krem do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką i wycisnąć do pucharka. Wierzch ozdobicie wiórkami czekolady, pokruszonymi orzechami, ciasteczkami lub pokrojonymi owocami. Polecamy zwłaszcza lekko kwaśne, które przełamią słodki, "krówkowy" smak.

Nie dość, że deser jest prosty w wykonaniu, to do jego przygotowania potrzebujecie tylko 3 składników, trzepaczki do mieszania oraz miksera lub blendera. 

Jak zrobić krem karmelowy? Przepis

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30% (kremówki)
  • 65 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Wsypcie cukier do garnka i rozpuśćcie go na niewielkim ogniu bez mieszania i dotykania – wytworzy się karmel;
  2. Gdy rozpuści się na gładką i złocistą masę, dodajcie masło. Zacznijcie energicznie mieszać zawartość garnka;
  3. Wlejcie śmietankę, mieszajcie jeszcze przez 2 minuty i przelejcie do szklanej miseczki do ostygnięcia;
  4. Kiedy całkowicie ostygnie, włóżcie go do lodówki na 15 minut, by nieco stężał i się schłodził;
  5. Następnie wyjmijcie krem z lodówki i ubijajcie go mikserem lub blenderem przez 15 sekund na najwyższych obrotach i włóżcie do zamrażarki na 10 minut;
  6. Po upływie 10 minut wyjmijcie go i znów ubijcie mikserem.

Uzyskacie w ten sposób jasny i puszysty krem karmelowy ze śmietaną. Smakuje jak krówki, a jednocześnie ma lekką, "powietrzną" konsystencję musu, który rozpływa się w ustach.