Ciasto bez pieczenia, które wywodzi się z czasów PRL-u, to jeden z przysmaków, jakim zajadali się nasi rodzice i dziadkowie. Słodki, prosty deser, wypełniony orzechami, herbatnikami, masłem i kakao. Jeżeli już ślinka wam cieknie, na samą myśl, wykorzystajcie nasz oryginalny przepis. Możecie użyć płatów waflowych, dostępnych w każdym sklepie cukierniczym czy piekarniach. Poniżej znajdziecie poradę, jak najlepiej się do tego zabrać. Smakołyk nosi zabawną nazwę, ponieważ w z wyglądu przypomina właśnie salceson. Nie wymaga pieczenia, więc jest to deser łatwy, tani i dość szybki w przygotowaniu. 

Jakie kakao wybrać, aby podbić smak czekoladowych deserów?

Mając do wyboru mnogość produktów, w tym rodzajów kakao, warto zastanowić się nad wyborem. Niektóre z produktów mogą się okazać się jedynie imitacją, która nie poprawia jakości finalnego deseru. Najczęściej wykorzystywane kakao do rozpuszczenia w proszku to nic innego jak skład pełen cukru, tłuszczu i sztucznych zagęstników. Dodając je do wypieków, jedynie zwiększamy ich słodycz, co nie ma zupełnie nic wspólnego z zapachem i aromatem prawdziwego, intensywnego kakao.

Decydujcie się zawsze na to kakao, które ma intensywny smak, kolor i zapach. W konsystencji jest idealnie sypkie, niemal jak mąka. Możemy wyróżnić trzy gatunki kakao, które z pewnością powinny skupić waszą uwagę - pierwszy pochodzi z Madagaskaru i ma korzenno-owocową nutę. Produkt jest dość jasny, o lekko brązowej barwie. Drugi gatunek pochodzi z Ekwadoru, ma mocny, prawie czarny kolor. W jego zapachu wybrzmiewają nuty orzechów i czekolady. Ostatnim, o którym warto wspomnieć, jest surowe kakao, które zawiera najwięcej witamin i minerałów. Świetnie nadaje się zarówno do deserów na zimno, jak i tych pieczonych.

Przepis na ciasto salceson - przysmak z PRL-u

Przed zrobieniem ciasta salceson bez pieczenia przygotujcie sobie miseczki oraz blachy, na których wyłożycie całość do stężenia.

Składniki:

  • 4 duże wafle tortowe
  • 2 galaretki cytrynowe lub winogronowe
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła
  • 100 g herbatników
  • 1 torebka czarnej herbaty

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie dzień wcześniej jedną galaretkę, zgodnie z opisem na opakowaniu - powinna być już całkowicie stężona.
  2. W dniu przygotowywania zróbcie kolejną tak, aby była tężejąca.
  3. Zagotujcie wodę i zalejcie kubek z herbatą ok. 300 ml wrzątku.
  4. Masło, cukier i kakao zagotujcie w rondelku.
  5. Poczekajcie, aż masa przestygnie.
  6. Wlejcie do masy tężejącą galaretkę i wymieszajcie całość dokładnie.
  7. Następnie pokruszcie 2 wafle i herbatniki.
  8. Herbatniki wmieszajcie do masy razem z kostkami pokrojonej galaretki.
  9. Wafel przełóżcie na blaszkę i namoczcie herbatą.
  10. Ułóżcie masę czekoladową i rozprowadźcie po waflu.
  11. Nałóżcie kolejny i ponownie rozsmarujcie masę.
  12. Zwińcie dokładnie całość i zawińcie w folię.
  13. Przełóżcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
  14. Ciasto salceson krójcie w kawałki przed podaniem.