Jesienią i zimą wybór świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Do kwietnia trzeba będzie sobie jakoś radzić. To ułatwią przetwory - najlepsze przygotujecie właśnie teraz, w środku sezonu. Cukinię możecie nie tylko marynować (cukinia w zalewie curry lub cukinia gyros jest rewelacyjna). W połączeniu z innymi, starannie dobranymi przyprawami, będzie ona doskonałą bazą gęstego sosu do słoików. 

Sos z cukinii do słoików na zimę - obiad w 10 minut

Sos z cukinii na zimę sprawdzi się doskonale jako dodatek do ulubionych klusek (np. kopytek) lub makaronu. Wystarczy, że otworzycie słoik i podgrzejecie go z podsmażoną wędliną, boczkiem lub kiełbasą i warzywami, np. pieczarkami. Sos trzeba tylko połączyć z ugotowanym makaronem i obiad gotowy. Zimą bardzo przyjemnie będzie otworzyć słoik z taką zawartością. Domowy sos z cukinii do makaronu smakuje znacznie lepiej niż jakikolwiek sklepowy.

W przepisie możecie zmienić przyprawy. Cukinia i koncentrat pomidorowy lubią nie tylko bazylię i zioła prowansalskie, ale również suszony tymianek czy rozmaryn. Sos z cukinii do słoików nadaje się również jako dip do pieczonych warzyw (po mocniejszym zredukowaniu). Jeśli go rozcieńczycie, np. z bulionem, będzie też smaczną bazą zupy-krem. 

Jak zrobić sos z cukinii na zimę? Przepis

Składniki (na ok. 8 słoików po 500 ml lub 11 po 370 ml):

  • 3 kg nieobranej cukinii
  • 500 g koncentratu pomidorowego
  • 4 duże cebule
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyjcie, obierzcie, wytnijcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na tarce, na grubych oczkach. Cebulę posiekajcie w kostkę. 
  2. Warzywa zasypcie solą i wymieszajcie. Przykryjcie i odstawcie na godzinę, by puściły sok. 
  3. Po upływie tego czasu przełóżcie warzywa wraz z sokiem do garnka, zagotujcie cukinię z cebulą i gotujcie na małym ogniu bez przykrycia, aż warzywa się rozgotują, a część soku odparuje.
  4. Dodajcie ocet i cukier, wymieszajcie i gotujcie 20 minut.
  5. Po 20 minutach dodajcie pozostałe przyprawy (bez soli, ją dodaliśmy wcześniej) i koncentrat pomidorowy. Wymieszajcie i gotujcie kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Gotowy sos zmiksujcie, przelejcie do wyparzonych słoików i pasteryzujcie przez ok. 10 minut.