Jesienią i zimą wybór świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Do kwietnia trzeba będzie sobie jakoś radzić. To ułatwią przetwory - najlepsze przygotujecie właśnie teraz, w środku sezonu. Cukinię możecie nie tylko marynować (cukinia w zalewie curry lub cukinia gyros jest rewelacyjna). W połączeniu z innymi, starannie dobranymi przyprawami, będzie ona doskonałą bazą gęstego sosu do słoików.
Sos z cukinii do słoików na zimę - obiad w 10 minut
Sos z cukinii na zimę sprawdzi się doskonale jako dodatek do ulubionych klusek (np. kopytek) lub makaronu. Wystarczy, że otworzycie słoik i podgrzejecie go z podsmażoną wędliną, boczkiem lub kiełbasą i warzywami, np. pieczarkami. Sos trzeba tylko połączyć z ugotowanym makaronem i obiad gotowy. Zimą bardzo przyjemnie będzie otworzyć słoik z taką zawartością. Domowy sos z cukinii do makaronu smakuje znacznie lepiej niż jakikolwiek sklepowy.
W przepisie możecie zmienić przyprawy. Cukinia i koncentrat pomidorowy lubią nie tylko bazylię i zioła prowansalskie, ale również suszony tymianek czy rozmaryn. Sos z cukinii do słoików nadaje się również jako dip do pieczonych warzyw (po mocniejszym zredukowaniu). Jeśli go rozcieńczycie, np. z bulionem, będzie też smaczną bazą zupy-krem.
Jak zrobić sos z cukinii na zimę? Przepis
Składniki (na ok. 8 słoików po 500 ml lub 11 po 370 ml):
- 3 kg nieobranej cukinii
- 500 g koncentratu pomidorowego
- 4 duże cebule
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Cukinię umyjcie, obierzcie, wytnijcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na tarce, na grubych oczkach. Cebulę posiekajcie w kostkę.
- Warzywa zasypcie solą i wymieszajcie. Przykryjcie i odstawcie na godzinę, by puściły sok.
- Po upływie tego czasu przełóżcie warzywa wraz z sokiem do garnka, zagotujcie cukinię z cebulą i gotujcie na małym ogniu bez przykrycia, aż warzywa się rozgotują, a część soku odparuje.
- Dodajcie ocet i cukier, wymieszajcie i gotujcie 20 minut.
- Po 20 minutach dodajcie pozostałe przyprawy (bez soli, ją dodaliśmy wcześniej) i koncentrat pomidorowy. Wymieszajcie i gotujcie kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gotowy sos zmiksujcie, przelejcie do wyparzonych słoików i pasteryzujcie przez ok. 10 minut.
Komentarze