Polska pomidorowa to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Jednak po powrocie z Włoch zaczęłam przygotowywać tamtejszą pomidorówkę, która zagościła w moim sercu na dobre. Bardzo aromatyczna i smaczna. Włoską pomidorową robię w patelni głębokiej z Lidla, gdyż mogę w niej jednocześnie gotować i podsmażać danie. Teraz kupicie sprzęt w świetnej promocji, dlatego warto się pospieszyć.
Patelnia głęboka z Lidla - uniwersalne naczynie
Patelnia głęboka Ernesto z Lidla to naczynie, z którym trudno rozstać się na co dzień. Jest wyposażona w ILAG® Ultimate HL: powłokę nowej generacji z innowacyjnym systemem wielowarstwowym - dla ulepszonych, doskonałych i długotrwałych właściwości nieprzywierających. Dzięki temu wszystkie dania są soczyste i bardzo smaczne. Nie musicie obawiać się, że coś przywrze i nie będziecie mogli tego zeskrobać. Dzięki temu, że patelnia ma dość wysoką krawędź, możecie w niej dusić płynne potrawy oraz przygotować większą porcję np. ulubionego chili con carne.
Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:
Jak na razie syn jest bardzo zadowolony z tego prezentu w swojej kuchni! Ze względu na wysoką krawędź płyta jest znacznie mniej podatna na pryskanie potraw.
Patelnia jest absolutnie świetna, nie jest za ciężka, a to dla mnie bardzo ważne. Zachowanie podczas pieczenia jest doskonałe. Cena/wydajność mi pasuje. Jestem bardzo zadowolony.
Ta patelnia jest trochę tańsza niż ta z innego dyskontu, a powłoka nieprzywierająca jest trochę lepsza i mam wrażenie, że jest też trwalsza. Idealny rozmiar do dużego palnika kuchenki, wysoka krawędź ułatwia mieszanie i mieści maksymalnie 8-10 porcji jedzenia (ok. 3 kg).
Bardzo szybko nagrzewa się i utrzymuje ciepło przez dłuższy czas po ugotowaniu.
Jak zrobić włoską pomidorową? Proste i niezwykle smaczne danie
Jestem ogromną fanką zupy pomidorowej już od dzieciństwa. Dla mnie mogła nie istnieć żadna inna. Domownikom wychodziła już bokiem, a ja z uporem maniaka prosiłam o dokładkę. Podczas podróży do Włoch miałam okazję spróbować tamtejszej pomidorówki, którą zaserwowała nam babcia znajomego Włocha. Ręcznie wyrabiany makaron, pyszne pomidory w typie pelati, dobrej jakości oliwa z oliwek - chyba nie trzeba was dłużej namawiać? Sprawdźcie koniecznie przepis, który przywiozłam z urlopu.
Składniki:
- 4-5 dojrzałych pomidorów pelati lub naszych malinowych (mniejszych)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pęczek bazylii,
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- bulion wołowy lub drobiowy (300 ml)
- ulubiony makaron farfalle lub penne
Opcjonalnie: 2 łyżeczki parmezanu.
Przygotowanie:
- Pomidory dokładnie sparzamy wrzątkiem.
- Następnie obieramy je ze skórki i zdejmujemy szypułki.
- Możecie użyć także pelati w puszcze, wtedy zupa będzie błyskawiczna.
- Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek i dodajcie starty czosnek.
- Przesmażcie przez kilka minut i dodajcie pomidory.
- Duście pod przykryciem około 20 minut.
- Po tym czasie dodajcie bazylię, pieprz, sól oraz bulion wołowy.
- Gotujcie przez 5 minut.
- Na koniec włóżcie makaron do środka i gotujcie kolejne 5 minut.
Włoską zupę pomidorową możecie podawać na ciepło lub zimno razem z tartym parmezanem.
Komentarze