Polska pomidorowa to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Jednak po powrocie z Włoch zaczęłam przygotowywać tamtejszą pomidorówkę, która zagościła w moim sercu na dobre. Bardzo aromatyczna i smaczna. Włoską pomidorową robię w patelni głębokiej z Lidla, gdyż mogę w niej jednocześnie gotować i podsmażać danie. Teraz kupicie sprzęt w świetnej promocji, dlatego warto się pospieszyć.

Patelnia głęboka z Lidla - uniwersalne naczynie

Patelnia głęboka Ernesto z Lidla to naczynie, z którym trudno rozstać się na co dzień. Jest wyposażona w ILAG® Ultimate HL: powłokę nowej generacji z innowacyjnym systemem wielowarstwowym - dla ulepszonych, doskonałych i długotrwałych właściwości nieprzywierających. Dzięki temu wszystkie dania są soczyste i bardzo smaczne. Nie musicie obawiać się, że coś przywrze i nie będziecie mogli tego zeskrobać. Dzięki temu, że patelnia ma dość wysoką krawędź, możecie w niej dusić płynne potrawy oraz przygotować większą porcję np. ulubionego chili con carne.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Jak na razie syn jest bardzo zadowolony z tego prezentu w swojej kuchni! Ze względu na wysoką krawędź płyta jest znacznie mniej podatna na pryskanie potraw.

Patelnia jest absolutnie świetna, nie jest za ciężka, a to dla mnie bardzo ważne. Zachowanie podczas pieczenia jest doskonałe. Cena/wydajność mi pasuje. Jestem bardzo zadowolony.

Ta patelnia jest trochę tańsza niż ta z innego dyskontu, a powłoka nieprzywierająca jest trochę lepsza i mam wrażenie, że jest też trwalsza. Idealny rozmiar do dużego palnika kuchenki, wysoka krawędź ułatwia mieszanie i mieści maksymalnie 8-10 porcji jedzenia (ok. 3 kg).

Bardzo szybko nagrzewa się i utrzymuje ciepło przez dłuższy czas po ugotowaniu.

Jak zrobić włoską pomidorową? Proste i niezwykle smaczne danie

Jestem ogromną fanką zupy pomidorowej już od dzieciństwa. Dla mnie mogła nie istnieć żadna inna. Domownikom wychodziła już bokiem, a ja z uporem maniaka prosiłam o dokładkę. Podczas podróży do Włoch miałam okazję spróbować tamtejszej pomidorówki, którą zaserwowała nam babcia znajomego Włocha. Ręcznie wyrabiany makaron, pyszne pomidory w typie pelati,  dobrej jakości oliwa z oliwek - chyba nie trzeba was dłużej namawiać? Sprawdźcie koniecznie przepis, który przywiozłam z urlopu. 

Składniki:

  • 4-5 dojrzałych pomidorów pelati lub naszych malinowych (mniejszych)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii,
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • bulion wołowy lub drobiowy (300 ml)
  • ulubiony makaron farfalle lub penne

Opcjonalnie: 2 łyżeczki parmezanu. 

Przygotowanie:

  1. Pomidory dokładnie sparzamy wrzątkiem.
  2. Następnie obieramy je ze skórki i zdejmujemy szypułki.
  3. Możecie użyć także pelati w puszcze, wtedy zupa będzie błyskawiczna.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek i dodajcie starty czosnek.
  5. Przesmażcie przez kilka minut i dodajcie pomidory.
  6. Duście pod przykryciem około 20 minut.
  7. Po tym czasie dodajcie bazylię, pieprz, sól oraz bulion wołowy.
  8. Gotujcie przez 5 minut.
  9. Na koniec włóżcie makaron do środka i gotujcie kolejne 5 minut.

Włoską zupę pomidorową możecie podawać na ciepło lub zimno razem z tartym parmezanem.