Płatki owsiane są rewelacyjnym, wielofunkcyjnym produktem w kuchni. Zrobicie z nich nie tylko owsiankę czy desery, ale także "masło". Do jego przygotowania polecamy płatki owsiane górskie. Mają one wyjątkowo dużą gęstość odżywczą. Oznacza to, że przy stosunkowo niskiej kaloryczności (363 kcal / 100 g) dostarczają mnóstwa składników odżywczych, w tym białka (13 g), najbardziej wartościowych, długo rozkładających się węglowodanów złożonych (60 g) i błonnika pokarmowego (10 g). Jak zrobić "masło" owsiane? Nie trzeba nic ubijać ręcznie, wystarczy malakser lub blender i trochę czasu.

Masło z płatków owsianych - przepis podstawowy

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 1/2 szklanki wody o temp. pokojowej do namoczenia płatków
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego extra virgin*
  • 1/4 szklanki oliwy extra virgin**
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta kurkumy***
  • 1 szczypta soli (można pominąć, jeśli nie chcecie solonego "masła")

*Opcjonalnie, jeśli nie macie oliwy lub chcecie ją pominąć, zamiast niej użyjcie 1/2 szklanki oleju kokosowego. 

**Jeśli chcecie pominąć olej kokosowy, wystarczy wykorzystać tylko 1/2 szklanki oliwy. 

***Kurkuma, poza tym, że nada "masłu" znajomy, złocisty kolor, w połączeniu z pieprzem nabierze właściwości przeciwzapalnych i pomoże zmniejszać "zły" cholesterol". Uwaga: nie oznacza to jednak, że "masło" roślinne to jest jedynym remedium na tego typu problemy. Żadnego masła, w tym i tego smarowidła, nie należy jeść głównie w tym celu i w nadmiarze. W przepisie oprócz płatków i przypraw znajdują się tłuszcze roślinne, których nadmiar także może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych i innych dolegliwości. 

Sposób przygotowania:

  1. Przełóżcie płatki owsiane do miski i zalejcie wodą. Moczcie przez 4-6 godzin;
  2. Po tym czasie powinny całkowicie wchłonąć wodę. Jeśli jej nie wchłonęły, wyciśnijcie nadmiar i przełóżcie masę owsianą do blendera;
  3. Dodajcie olej kokosowy, oliwę, pieprz, sól i kurkumę. Blendujcie, aż masa stanie się całkowicie gładka;
  4. Po 1 minucie masa powinna nabrać kremowej konsystencji;
  5. Przełóżcie ją do miseczek i umieśćcie ją na najniższej półce lodówki, z tyłu - tam, gdzie jest najzimniej;
  6. Po 8-10 godzinach będzie gotowe. 

Do czego możecie wykorzystywać masło owsiane? 

Masło z płatków owsianych możecie używać do wszystkiego, do czego użylibyście normalnego. Będzie pyszne na domowym chlebie, porannych tostach i śniadaniowych bułkach, ale doprawicie i zagęścicie nim też risotto, sosy do makaronu. Sprawdzi się również przy wypiekach, np. biszkoptach, brownie, herbatnikach czy ciasteczkach.