Jeśli chcecie zrobić pyszny krem do ciasta, a nie macie budyniu, z mascarpone zaś nie chcecie korzystać, ten artykuł i przepis poniżej są dla was. Bo doskonałe wypełnienie do ciast lub bazę do słodkich pucharków deserowych zrobicie również z innych składników - uwierzcie, w niczym nie ustępują one najbardziej klasycznym kremom. 

Nie tylko budyń i mascarpone. Czym można przekładać ciasta?

Te 2 produkty – budyń oraz tłusty serek mascarpone – nieodłącznie kojarzą się z dodatkami do ciast i deserów, tymczasem możliwości tworzenia kremowych mas jest więcej. Do ciast biszkoptowych dobra będzie ubita kremówka z dodatkiem żel-fixu. Ciasta, w tym biszkopt, możecie również przełożyć kremem chałwowym, rozpuszczonym w ciepłej śmietance z dodatkiem białej czekolady. Takie kremy w większości sprawdzą się również jako osobny deser - do pucharka, na zimno, lub jako dodatek do ciastek (w tym eklerek). 

Innym sekretnym składnikiem do wypełnienia ciast, tortów i do deserów jest kasza manna. Krem z kaszy manny do deserów i ciast, jeśli odpowiednio go przyprawicie, będzie świetnie zastępować budyń, stworzy masę bydyniową

Krem z kaszy manny - wskazówki od cukiernika

Jeśli kasza manna kojarzy wam się głównie z zupą mleczną z kożuchem, z naszym przepisem odczarujecie sobie to niesmaczne skojarzenie. Kasza manna po ugotowaniu gęstnieje praktycznie jak budyń, ale stygnąc, nie stworzy „kożuszka”. Gotowy krem z kaszy manny jest delikatny i aksamitny, a przy tym łatwy do wykonania. Aby taki wyszedł, trzeba jednak pamiętać o 1 rzeczy podczas przygotowania. 

Masło, którego używacie, oprócz tego, że powinno być prawdziwe, musi też mieć temperaturę pokojową. Jeśli użyjecie bardzo zimnego, zbije się ono w grudki z kaszą podczas miksowania. Jeśli takiego właśnie używacie, a mimo to w kremie nadal są grudki, przełóżcie krem do miseczki i podgrzejcie go w kąpieli wodnej, nie doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie mieszajcie. „Rozbijecie” w ten sposób większość grudek. Mniejsze będą zupełnie normalnym zjawiskiem i nie musicie się nimi przejmować. 

Przepis na krem z kaszy manny

Składniki:

  • 3 szklanki mleka 3% lub pełnotłustego
  • 100 g kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 ml ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, w zastępstwie: 1 płaska łyżeczka pasty waniliowej, wnętrze 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)

Sposób przygotowania:

  1. Przelejcie mleko do garnka i wsypcie cukier (oraz cukier waniliowy lub wnętrze z laski wanilii, jeśli z nich korzystacie). Mieszając, doprowadźcie do wrzenia.

  2. Do gotującego się mleka wsypcie kaszę manną. Gotujcie przez ok. 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa będzie już gęsta, kasza jest gotowa. Zestawcie ją z ognia do całkowitego wystygnięcia. 

  3. Utrzyjcie masło na puszystą masę. Następnie, jednocześnie miksując, dodawajcie do niego po 1 łyżce zimnej kaszy. Miksujcie tak długo, aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Tuż przed końcem miksowania dodajcie ekstrakt waniliowy lub pastę waniliową.

  4. Krem z kaszy manny jest gotowy - wyłóżcie go na ciasto lub do pucharków i odstawcie na co najmniej 30 minut do lodówki, by masa się scaliła. Będzie doskonałym dodatkiem do ciast, np. brzoskwiniowego ciasta bez pieczenia.