Jeśli chcecie zrobić pyszny krem do ciasta, a nie macie budyniu, z mascarpone zaś nie chcecie korzystać, ten artykuł i przepis poniżej są dla was. Bo doskonałe wypełnienie do ciast lub bazę do słodkich pucharków deserowych zrobicie również z innych składników - uwierzcie, w niczym nie ustępują one najbardziej klasycznym kremom.
Nie tylko budyń i mascarpone. Czym można przekładać ciasta?
Te 2 produkty – budyń oraz tłusty serek mascarpone – nieodłącznie kojarzą się z dodatkami do ciast i deserów, tymczasem możliwości tworzenia kremowych mas jest więcej. Do ciast biszkoptowych dobra będzie ubita kremówka z dodatkiem żel-fixu. Ciasta, w tym biszkopt, możecie również przełożyć kremem chałwowym, rozpuszczonym w ciepłej śmietance z dodatkiem białej czekolady. Takie kremy w większości sprawdzą się również jako osobny deser - do pucharka, na zimno, lub jako dodatek do ciastek (w tym eklerek).
Innym sekretnym składnikiem do wypełnienia ciast, tortów i do deserów jest kasza manna. Krem z kaszy manny do deserów i ciast, jeśli odpowiednio go przyprawicie, będzie świetnie zastępować budyń, stworzy masę bydyniową.
Krem z kaszy manny - wskazówki od cukiernika
Jeśli kasza manna kojarzy wam się głównie z zupą mleczną z kożuchem, z naszym przepisem odczarujecie sobie to niesmaczne skojarzenie. Kasza manna po ugotowaniu gęstnieje praktycznie jak budyń, ale stygnąc, nie stworzy „kożuszka”. Gotowy krem z kaszy manny jest delikatny i aksamitny, a przy tym łatwy do wykonania. Aby taki wyszedł, trzeba jednak pamiętać o 1 rzeczy podczas przygotowania.
Masło, którego używacie, oprócz tego, że powinno być prawdziwe, musi też mieć temperaturę pokojową. Jeśli użyjecie bardzo zimnego, zbije się ono w grudki z kaszą podczas miksowania. Jeśli takiego właśnie używacie, a mimo to w kremie nadal są grudki, przełóżcie krem do miseczki i podgrzejcie go w kąpieli wodnej, nie doprowadzając do wrzenia. W międzyczasie mieszajcie. „Rozbijecie” w ten sposób większość grudek. Mniejsze będą zupełnie normalnym zjawiskiem i nie musicie się nimi przejmować.
Przepis na krem z kaszy manny
Składniki:
- 3 szklanki mleka 3% lub pełnotłustego
- 100 g kaszy manny
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru
- 5 ml ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, w zastępstwie: 1 płaska łyżeczka pasty waniliowej, wnętrze 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)
Sposób przygotowania:
-
Przelejcie mleko do garnka i wsypcie cukier (oraz cukier waniliowy lub wnętrze z laski wanilii, jeśli z nich korzystacie). Mieszając, doprowadźcie do wrzenia.
-
Do gotującego się mleka wsypcie kaszę manną. Gotujcie przez ok. 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa będzie już gęsta, kasza jest gotowa. Zestawcie ją z ognia do całkowitego wystygnięcia.
-
Utrzyjcie masło na puszystą masę. Następnie, jednocześnie miksując, dodawajcie do niego po 1 łyżce zimnej kaszy. Miksujcie tak długo, aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Tuż przed końcem miksowania dodajcie ekstrakt waniliowy lub pastę waniliową.
-
Krem z kaszy manny jest gotowy - wyłóżcie go na ciasto lub do pucharków i odstawcie na co najmniej 30 minut do lodówki, by masa się scaliła. Będzie doskonałym dodatkiem do ciast, np. brzoskwiniowego ciasta bez pieczenia.
Komentarze